Skip to content
Societate

Cele mai frumoase locuri din Delta Dunării

romaniasalbatica.ro
" "

Oricine a călătorit prin România, și-a dat seama de un lucru: avem o ţară cu o frumuseţe deosebită care abia aşteaptă să fie explorată. Omul a creat nişte lucruri excepţionale, de la opere de artă, la arhitectură şi peisaje urbane, însă natura este pe primul loc, ca cel mai mare artist al lumii.

Ştiaţi că cea mai mare şi cea mai bine conservată deltă, din toate deltele europene, este chiar Delta Dunării de la noi din ţară?

" "
" "

Intrată în patrimoniul european UNESCO în anul 1991, Delta Dunării este clasificată atât ca şi rezervaţie a biosferei, cât şi ca parc naţional. Acest petic de nisip şi apă adăposteşte peste 300 de specii de păsări, 25 specii de peşti, 10 specii de amfibieni, 11 specii de reptile, 42 specii de mamifere şi este ultimul loc din Europa în care mai pot fi admiraţi cai sălbatici. Aşadar, este o destinaţie numai bună pentru vacanţa sau concediul de vară pentru cei care iubesc natura şi sunt în căutare de linişte, armonie şi relaxare.

Braţul Chilia

Chilia este un braţ nordic din Delta Dunării şi are o lungime de 111 km. Prin braţul Chilia curge 60% din debitul de apă al fluviului Dunărea, fiind navigabil pentru vasele mici.

Braţul Chilia formează graniţa României cu Ucraina în mod direct pe o porţiune de 85,8 km.

Lacu Roşca

Se poate ajunge cu vaporul din Tulcea, pe traseul Tulcea-Chilia Veche-Periprava, cu escale în Ceatalchioi, Plaur, Pardina, Tatanir. În Chilia Veche merită să mai faceţi un popas, pentru că e o fostă colonie grecească, căreia anticii îi ziceau Achillea. A fost port la Marea Neagră cu secole în urmă, dar aluviunile aduse de Dunăre au „împins” localitatea mai departe, spre continent.

Mai trebuie să ştiţi că în zona Lacului Roşca, o zonă strict protejată între Chilia Veche şi Periprava, este locul unde poate fi admirată cea mai mare colonie de pelicani din Europa.

Mai departe, la sud de Periprava, intraţi în Pădurea Letea, cu copaci vechi de peste 500 de ani, unde galopează liber caii sălbăticiţi ai localnicilor.

Pădurea Letea

Pădurea Letea, aflată pe teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti, este cea mai veche rezervaţie naturală din ţara noastră, fiind declarată arie naturală protejată în anul 1938. Pădurea Letea este considerată mica junglă a Deltei. Aici, caii sălbatici zburdă liber, iar pe trunchiurile contorsionate ale copacilor lianele se înfăşoară ca nişte şerpi.

Cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, Letea, are un peisaj de poveste, bogat în specii inedite de plante, dar mai ales în faună rară – de la păsări pe cale de dispariţie, reptile rare şi până la cunoscuţii cai sălbatici. Letea este fără doar şi poate una dintre cele mai frumoase zone din ţara noastră.

Pădurea Caraorman

Un teren nisipos de origine marină a dezvoltat o pădure de stejari, al cărei nume Caraorman, semnifică în limba turcă – Pădurea Neagră. Stejarii bătrâni, cu impresionante ramuri şi o vegetaţie bogată au creat zone cu umbră intensă, existând unele locuri extrem de întunecoase de unde provine şi denumirea pădurii.

Una dintre curiozităţi este reprezentată de plantele agăţătoare (Periploca graeca din regiunea mediteraneană, care atinge până la 15 m lungime – unicat în Europa) care atinge aici limita sa nordică de răspândire. Plantele agăţătoare, alături de alte specii cum sunt viţa de vie sălbatică, iedera, hameiul şi cârlionţul dau pădurii un aspect subtropical.

Braţul Sfântu Gheorghe

Are un curs sinuos desfăşurat pe 112 km, înaintând spre sud-est. Sfântul Gheorghe este cel mai vechi braţ, care transportă 22% din volum de apă şi aluviuni. Cea mai mare adâncime pe acest braţ este de 26 m. La vărsare formează o acumulare de nisip sub forma unor insule, Sacalinul Mic şi Sacalinul Mare. Din braţul Sfântul Gheorghe se desprind spre sud canalele Dranov şi Dunavat, prin care se realizează legătura cu laguna Razim. Localităţi de-a lungul braţului: Nufăru, Mahmudia, Uzlina, Sf. Gheorghe.

Satul Sfântu Gheorghe

Satul Sfântul Gheorghe este situat în locul de vărsare a braţului Dunării cu acelaşi nume în mare, se află la cca.110 km sud est de Tulcea. Menţionată în arhive încă din 1318, aşezarea a fost folosită mai târziu ca bază militară de imperiul Otoman pentru flota sa. Cu arhitectura sa tipică Deltei şi posibilitatea de a gusta renumitul caviar (icre negre) atrage interesul turiştilor. Satul are o staţie de prelucrare a icrelor negre, un far nou de 57 m înălţime şi un far vechi, construit în 1856. În mai toate satele din Deltă întreaga populaţie este formată din lipoveni.

Sfântu Gheorghe deţine cea mai lungă plajă neamenajată de pe coasta Mării Negre, 38 km, unde adâncimea apei creşte gradual, făcând-o ideală pentru copii. În apropierea aşezării se află Dunele de nisip Sărăturile şi insula Sacalin, ambele rezervaţii naturale şi zone strict protejate.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *