Cele mai importante descoperiri din artă, design şi arheologie ale anului 2023

Sursa foto: News.ro

Pierdute pe fundul oceanului, ascunse în arhivele unei biblioteci sau în spatele unui perete de bucătărie, descoperirile din acest an în domeniul artelor, arheologiei şi literaturii au acoperit o gamă uimitoare de domenii.

Unele dintre ele au reprezentat un mister doar pentru câteva decenii, cum ar fi identitatea unui bărbat a cărui fotografie a fost folosită pe coperta unuia dintre cele mai faimoase albume rock, în timp ce altele datează de mai mult timp. Şi, deşi multe dintre aceste mari descoperiri au fost excavate prin mijloace mai convenţionale, altele au necesitat realizări tehnologice ambiţioase, scrie CNN.

Arheologii au descoperit, în iunie, o sabie octogonală datând de acum peste 3.000 de ani într-un cimitir din landul Bavaria, sudul Germaniei. Considerată a fi din Epoca Bronzului, sabia a necesitat o examinare mai amănunţită din partea arheologilor atunci când a fost descoperită într-un sit din Donau-Rieu împreună cu rămăşiţele a trei persoane. Dar o declaraţie a cercetătorilor a confirmat ulterior că era o armă reală, mai degrabă decât una ceremonială sau decorativă, „centrul de greutate din partea din faţă a lamei indicând că a fost echilibrată în principal pentru a tăia”.

Autorul unei piese de teatru spaniole din secolul al XVII-lea a rămas un mister timp de secole – până când tehnologia AI a identificat-o în ianuarie ca fiind o lucrare de la sfârşitul carierei a unuia dintre cei mai faimoşi autori ai ţării, Felix Lope de Vega.

Cercetătorii de la Biblioteca Naţională a ţării foloseau inteligenţa artificială pentru a transcrie aproximativ 1.300 de manuscrise şi cărţi anonime şi pentru a le compara cu lucrări ale unor autori cunoscuţi atunci când au făcut descoperirea.

Dramaturgul spaniol din epoca Epocii de Aur a scris „La francesa Laura”, sau „Franţuzoaica Laura”, în anii dinaintea morţii sale, în 1635. Piesa este o poveste de dragoste, gelozie şi otravă atunci când moştenitorul tronului francez se îndrăgosteşte de Laura, soţia unui conte.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: