La 23 iulie 2022, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, înfuria toată Europa cu un discurs rasist, xenofob și anti-european la Băile Tușnad. Aflat la Universitatea de Vară de la Tușnad, Viktor Orban s-a folosit de discursul său pentru a ataca Uniunea Europeană pe care a asemănat-o cu o „o maşină ale cărei toate cele patru roţi s-au dezumflat.” Orban a atacat Uniunea pe tema migrației acuzând statele occidentale că nu mai sunt națiuni, ci conglomerate de popoare. Migrația și transgenderii ar fi, potrivit lui Orban, principala problemă a UE.
„Într-o parte (a Uniunii Europene, n.r.) avem ţări, naţiuni, unde cu europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt niste conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o se se întâmple acea mare schimbare demografică. În acea parte a a continentului nostru (…,) procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%.”
Premierul maghiar considera că în vest există o „ structură post-occidentală” și că există o „bătălie” între cele două părți. Orban se plângea că „Bruxelles-ul şi echipele soroşiste pur şi simplu vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi,” că ar fi oferit „post-occidentalilor” ca cetățenii săi să fie „lăsați în pace să decidă fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi.”
De altfel, Orban considera că marile probleme ale Europei sunt migrația și trangenderii, iar războiul și criza energetică ar fi un „paravan în faţa ochilor noştri şi în jurul problematicii transgender şi a migraţiei.”
Declarațiile lui Orban au produs tensiune în coaliția de guvernare de la București. Deputatul Adrian Cozma, președintele PNL Satu-Mare, a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare, spunând că vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, și ministrul mediului Tanczos Barna (UDMR) „au aplaudat și susținut politica lui (Viktor – n.red.) Orban” în cadrul vizitei premierului Ungariei la Băile Tușnad.
Drulă, noul șef al USR
Pe 10 iulie 2022, membrii USR și-au ales un nou președinte printr-un vot online. Câștigător a fost Cătălin Drulă, care era șeful interimar al partidului, cu peste 71% din voturi.
Pe locul al doilea a fost votat Cătălin Teniță, deputat USR de București, cu 14,8% din voturi, iar pe locul al treilea, fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, care a primit 11,2% din voturi. Ceilalți 3 candidați – George Ungureanu, Miroslav Tașcu-Stavre și Alexandru Kiss – au avut scoruri mai mici de 1%.
„De astăzi suntem toți USR. Nu mai avem timp de vedetisme și politică imatură”, a spus Drulă, în prima declarație după anunțarea rezultatului votului intern.

Criză politică în Italia
Tot în iulie 2022, Coaliția din Italia s-a destrămat după ce trei dintre principalii parteneri ai premierului Mario Draghi au refuzat un vot de încredere pe care acesta îl convocase pentru a încerca să pună capăt diviziunilor și să reînnoiască fragmentata lor alianță. Drept urmare, Draghi a demisionat.
„Mario Draghi și-a prezentat demisia sa și a guvernului său. Președintele Italiei a luat act de acest lucru. Guvernul rămâne în funcție pentru a gestiona afacerile curente”, a anunțat președinția într-un comunicat.
Preşedintele Sergio Mattarella a dizolvat parlamentul în urma demisiei premierului și a anunțat alegeri anticipate pentru 25 septembrie.
