Skip to content
Politică

Cele mai importante evenimente ale anului 2022. MAI. Cioloș demisiona din USR, rupând partidul în două. Noi judecători la CCR

Inquam Photos / Octav Ganea

Luna mai a anului 2022 a fost cea a ruperii USR și a apariției unui nou partid, REPER. În ultima zi a lunii, Dacian Cioloș, împreună cu europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța și Dragoș Tudorache, anunțau că renunță la calitatea de membri ai partidului Uniunea Salvați România. Demisiile au fost cu scandal, aceștia acuzând conducerea USR că duce partidul spre irelevanță.

„Din păcate, conducerea actuală a USR a îndepărtat partidul treptat, dar sigur de valorile și promisiunile cu care noi, eurodeputații aleși pe lista Alianței 2020 USR PLUS, am cerut și obținut votul a 2 milioane de cetățeni români în campania electorală din 2019.

Nu vedem la conducerea USR nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care duce partidul spre irelevanță politică. Nu mai girăm refuzul de a atrage şi promova competențe (oameni și idei) și de a dezvolta organizația.

Vedem un cerc restrâns de membri care își consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre și ale electoratului reformist din România. Acest electorat aşteaptă răspunsuri”, au susținut demisionarii într-o declarație comună.

Noi judecători la CCR

La începutul lunii mai a anului 2022, procurorul Bogdan Licu și senatoarea Iulia Scântei erau numiți judecători la Curtea Constituțională din partea Camerei Deputaților, respectiv a Senatului, pentru un mandat de 9 ani.

Bogdan Licu a fost propunerea PSD și a primit 208 voturi în plenul Camerei Deputaților. Cristi Danileț, propunerea USR, a primit 59 de voturi, iar Ioan Sabău-Pop, propus de AUR, 34 de voturi. Licu l-a înlocuit pe actualul președinte al CCR, Valer Dorneanu.

Iulia Scântei, care a înlocuit-o pe Mona Pivniceru, a fost numită de Senat, cu 76 de voturi „pentru” şi 34 de voturi „împotrivă”. Ceilalţi candidaţi au obţinut: Peter Eckstein-Kovacs – 22 de voturi „pentru” şi 88 de voturi „împotrivă”, iar Radu Ghidău – 12 voturi „pentru” şi 98 de voturi „împotrivă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *