Skip to content
Politică

Cele mai importante evenimente din 2022. AUGUST. Guvernul majorează salariile bugetarilor, Cioloș își mai face un partid, se rupe coaliția la Satu Mare

bani Inquam Photos/Octav Ganea

În prima zi a lunii august 2022, Guvernul majora salariilor bugetarilor. Era vorba despre o mărire cu un sfert din diferența până la grila din 2022. Ministrului Muncii, Marius Budăi, afirma că aproximativ un milion de angajați ai statului vor beneficia de această mărire.

Budăi a precizat, după ședința de guvern, că majorarea va fi, în medie, de 150 de lei per angajat, sau chiar mai puțin. Nu sunt incluși angajații din sistemul medical, care au ajuns deja la nivelul salarial prevăzut pentru 2022, și acei salariați din ministere care au atins acest nivel.

„Impactul bugetar este undeva la 2,1 miliarde, dar intră în cheltuielile bugetare deja aprobate”, a precizat el.

Marius Budăi (Inquam Photos / Octav Ganea)

Cioloș își mai face un partid

După eșecul politic denumit PLUS, Dacian Cioloș a demisionat din USR și a înființat REPER. În august 2022, noua formațiune a primit hotărârea definitivă de înființare, la două luni de la depunerea actelor la Tribunalul București.

Cei cinci fondatori ai REPER sunt Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Dacian Cioloş, Dragoș Tudorache și Alin Mituța.

„Este o zi importantă pentru noi și sperăm să fie una importantă pentru democrația și pluralismul politic din România. REPER este de azi oficial un partid politic care va milita pentru o Românie prosperă, europeană și dreaptă pentru toți cetățenii ei. Un partid liberal, deschis, pro-european, un partid care va veni cu soluții şi pentru cei expuși sărăciei care nu pot face față creșterii prețurilor la alimente, la energie, la combustibil, la transport, dar şi cu un plan pentru antreprenori, pentru cei care creează sau dezvoltă o afacere în România. Un partid pentru care egalitatea de gen şi de şanse este o regulă. Un partid pentru care statul de drept nu este negociabil”, au declarat cei doi copreședinți REPER, europarlamentarii Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru.

PNL rupe Coaliția la Satu Mare

Pe 16 august 2022, conducerea PNL Satu Mare a decis ruperea alianței de guvernare locală, într-o ședință a Biroului Politic Județean. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de președintele filialei Adrian Cozma.

„Filiala județeană PNL Satu Mare a decis în unanimitate retragerea membrilor din funcțiile de conducere din Consiliul Județean Satu Mare și Primăria Satu Mare. Principalele motive se leagă de politica hegemonică a UDMR și lipsa unui parteneriat onest”, a declararat liderul PNL Satu Mare într-o conferință de presă.

Ulterior, într-o intervenție telefonică la Digi24, Adrian Cozma a acuzat UDMR că a condiționat angajarea în primăria Satu Mare de cunoașterea limbii maghiare.

„Minte cu nerușinare”, a intervenit, tot prin telefon, președintele UDMR Satu Mare, Csaba Pataki.

Adrian Cozma (Sursa: facebook)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *