Skip to content
Sport

Cele mai mari competiţii de schi din România, la Poiana Braşov. Premii de 20.000 de euro

Sute de schiori din zeci de țări vor participa la cele mai mari competiții de schi alpin organizate vreodată la noi în țară. Este vorba despre FIS CUP Open 2019 și FIS Children Trophy 2019, curse înscrise în calendarul oficial al Federației Internaționale de Schi (FIS).

După o ediție extrem de reușită a concursului de schi alpin pentru copii și tineret, FIS Children`s Trophy, care s-a desfășurat în luna februarie a anului 2018, Asociația de Turism Poiana Brașov împreună cu Federația Română de Schi și Biatlon și cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov, adaugă în palmares o competiție spectaculoasă de schi: FIS Cup Open. Probele la care se vor întrece atleții participanți sunt Slalom și Slalom Uriaș. La  acest concurs se vor atribui premii în valoare de 20.000 euro.

Acordarea acestei curse de către FIS este o confirmare a faptului că Poiana Brașov poate găzdui competiții la un asemenea nivel.

„Sunt convins că aici, în Poiana Brașov, după această competiție reușită, vor participa mult mai multe echipe din diverse țări în următorii ani”, declara în luna februarie, delegatul oficial FIS și secretarul general al Federației Sârbe de Schi, Milan Božić. Aceleași aprecieri au venit și din partea altor antrenori străini, cum este și căpitanul echipei Austriei, Peter Meliessnig.

„Singurul impediment pentru concurenți ar fi că România este foate departe și competițiile nu sunt legate încă într-un circuit regional. Sunt oameni care nu vor veni din cauza distanței. Dar sper că după acest program FIS, va pleca vorba și sunt sigur că de la an la an va crește valoarea concursului”, crede unul dintre ambasadorii sportivi ai competiţiei, multiplul campion național și internațional Ioan Valeriu Achiriloaie.

În 2018, România a câștigat cursa pentru organziarea unui nou concurs de schi la nivel internațional datorită notorietăţii pârtiilor din Poiana Brașov şi a experienţei dobândite cu ocazia organizării cu succes a probelor de schi alpin din cadrul FOTE din 2013 (n.r. Festivalul Olimpic de Tineret European). FIS a acordat organizarea competițiilor și datorită investițiilor semnificative făcute în modernizarea domeniului schiabil. În anul 2011 – 2012 stațiunea a beneficiat de un program guvernamental de dezvoltare a infrastructurii de schi pe direcţiile de extindere a arealului de circa 80 de hectare, cu o lungime cumulată a pârtiilor de 24 de kilometri acoperiţi integral de zăpadă artificială. Valoarea investiției s-a ridicat la circa 33 milioane euro.

FIS Children Trophy va continua să fie organizat în România până în anul 2022, fiind înscris încă trei ani în calendarul Federației Internaționale de Schi (FIS).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *