Skip to content
Finanțe/Bănci Politică

Cele mai negre coșmaruri ale băncilor se adeveresc. Ce a declarat Vâlcov despre ”taxa pe lăcomie”

nineoclock.ro

Strategul economic al PSD, Darius Vâlcov, confirmă scenariul de coşmar luat în considerare de bănci şi susţine că taxa pe activele bancare se va calcula şi se va plăti trimestrial, urmând ca rata anuală să fie de 1,2%.

Taxa pe activele bancare se va calcula şi se va plăti trimestrial, ceea ce înseamnă că la cotaţia medie a ROBOR din ultimul trimestru al anului trecut, rata anuală a taxei se va situa la 1,2%, a declarat Darius Vâlcov, consilier al premierului, anunță Adevărul.ro.

În aceste condiţii, băncile locale ar urma să plătească în contul taxei pe active circa 5 miliarde de lei în 2019.

Ordonanţa prevede că taxa pe active va fi calculată anual, dar va fi plătită trimestrial. Această prevedere duce la concluzia că băncile vor distribui circa 70% din profit către stat.

Reprezentanţii companiei de consultanţă PwC au avertizat, înainte de adoptarea ordonanţei, că, aşa cum este redactată propunerea legislativă privind instituirea unei taxe pe activele bancare, aceasta ar urma să fie percepută trimestrial, ceea ce poate conduce la interpretarea că aceasta va fi plătită de 4 ori pe parcursul unui an, rezultând un nivel al taxei foarte ridicat.

Valoarea medie a ROBOR în ultimele trei luni din 2018 s-a situat la 3,17% pe an, nivel care corespunde unei taxe pe activele bancare de 0,3%.

Cum taxa se aplică trimestrial, rata anuală  a taxei este de 1,2%.

Iniţial, băncile au interpretat că taxa se calculează anual şi doar se plateste trimestrial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *