Cele mai noi informații despre recalcularea pensiilor. Cine pierde, cine câștigă

Sursă foto: Pexels

Recalcularea pensiilor: Pentru 700 000 pensionari, pensiile nu vor creşte în urma recalculării,  a declarat, joi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, într-o conferinţă de presă. Motivul deciziei este faptul că aceştia au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiilor lor era mai mare decât a altor pensionari care au muncit şi contribuit la fel. De partea cealaltă, peste 90.000 de pensionari, beneficiari de pensie minimă socială, vor primi mai mulţi bani la recalculare.

„Aceştia au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiilor era mai mare decât a altor pensionari care au muncit şi contribuit la fel. După 1 septembrie, prin creşterea celorlalte pensii, se ajunge la echilibrul pe care ni l-am dorit şi pe care ni-l cer oamenii – pentru muncă şi contribuţii egale să avem pensii egale. Printre aceşti 700.000 de pensionari cărora nu le va creşte pensia după recalculare avem două categorii: cei cu perioade de contributivitate foarte scurte şi cei care au obţinut pe legislaţia anterioară beneficii mai mari decât corespondentul contribuţiilor plătite în timpul activităţii”, a explicat ministrul Muncii.

Potrivit ministrului Muncii, începând cu data de 1 septembrie 2024, beneficiarii de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată, de 1.281 lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. De asemenea, peste 90.000 de pensionari, beneficiari de pensie minimă socială, vor primi mai mulţi bani la recalculare.

„Peste 82% dintre pensionari vor primi mai mult. Dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care ați primit-o în luna august, atunci veți rămâne cu pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august. Scrie negru pe alb. Și pe deciziile de recalculare veți primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii și a Casei Naționale de Pensii Publice că pensia dumneavoastră nu scade”, a declarat ministrul Muncii.

Ministrul muncii a menţionat că în iulie 2024 pensia medie a fost de 2.250 de lei, urmând ca din septembrie să crească la 2.761 lei. Simona Bucura-Oprescu a mai anunţat că peste 800.000 de pensii nu vor fi majorate după recalculare.

„Am făcut recalcularea pentru „justiție socială”, nicio pensie nu scade – susține ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în încercarea de a pune capăt nemulțumirii pensionarilor. Ea i-a îndemnat pe vârstnici să aibă răbdare și să aștepte pensia din septembrie pentru a se convinge că nu vor primi mai puțini bani decât în august”.

Când intră pensiile recalculate, în septembrie

Potrivit ministrului Muncii, pe 26 august începe să fie virată prima tranșă către Poșta Română, iar de pe 2 septembrie va începe livrarea banilor de către factorii poștali către pensionari.

„Pe data de 12 septembrie vor fi virați banii pentru cei care își primesc banii pe card”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Situația procesului de recalculare a pensiilor, în acest moment

Datele centralizatorului de recalculare a pensiilor arată că s-au majorat 3 806 270 pensii în timp ce 84 176 au rămas nemodificate. În ceea ce privește pensiile cu diminuare dar care rămân neschimbate la plata, numărul acestora a ajuns la 719257.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice spune că aproape 11.500 de persoane s-au adresat Casei de Pensii începând de vineri și până azi (joi, 22 august a.c.) în această perioadă.

„Din aceste 11.500 de persoane, am găsit un număr de 1.090 de cazuri în care se impune revizuirea deciziilor de recalculare din cele aproape 4,6 milioane de decizii pe care le-am emis”, a spus Baciu.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a adăugat că pensionarii sunt îndreptăţiţi să primească informaţii, pentru că este o lege nouă, menţionând că aşa s-a întâmplat de fiecare dată când s-a schimbat o lege în sistemul public de pensii.

„Vreau să vă spun din start că aceşti pensionari sunt îndreptăţiţi să primească aceste informaţii şi este normal şi firesc ca în această perioadă să avem o afluenţă mai mare de pensionari la casele teritoriale de pensii, pentru că este o lege nouă. Aşa s-a întâmplat de fiecare dată când s-a schimbat o lege în sistemul public şi oamenii sunt dornici să afle toate informaţiile cuprinse în această decizie de recalculare. Din acest considerent, eu am cerut colegilor mei să aibă toată disponibilitatea în această perioadă să transmită toate informaţiile pe care le solicită pensionarii. Este normal, ei merită aceste răspunsuri din partea colegilor de la casele de pensii”, a precizat Daniel Baciu.

Potrivit lui Baciu, până în prezent au fost transmise către pensionari peste 4,1 milioane de decizii.

Aproximativ 11.500 de pensionari au făcut sesizări după ce au primit recalcularea pensiilor. Doar pentru 1.000 vor fi refăcute calculele

Aproximativ 11.500 de pensionari din România care au primit deciziile de recalculare au sesizat nereguli până joi la prânz. Autoritățile din domeniu au confirmat că doar în cazul a circa o mie dintre ei vor fi refăcute calculele. Guvernul mai spune că 3,8 milioane de pensionari vor avea o pensie mai mare începând din 1 septembrie. Pentru 719.000 de persoane pensiile vor rămâne la fel.

Sursa Ministerul Muncii

 

Pensionarii care sunt nemulțumiți de noile decizii de pensionare pot cere lămuriri la casele de pensii de care aparțin, iar în 45 de zile vor primi un răspuns. În caz că nu sunt lămuriți la casele de pensii ei se pot adresa în instanță pentru o nouă recalculare.

După ce pensionarii se adresează cu această problemă caselor de pensii din teritoriu, se vor face verificări dacă datele din dosarul pensionarului coincid cu cele din aplicaţia informatică.

Daniel Baciu a transmis ”o informare pentru seniorii României privind recalcularea pensiilor” prin care încearcă să lămurească diferite aspecte apărute în spațiul public în ultimele zile.

„Deciziile de recalculare sunt perfect legale, există un act normativ care reglementează procedura de emitere și transmiterea acestor decizii, respectiv ordonanța de guvern, ordonanța de urgență nr. 89/2024.Tocmai de aceea, cei care beneficiază deja de bonusuri privind raportarea la stagii mai mici de cotizare, ceea ce presupune o pensie mai mare, își vor păstra pensia în plată.

Concret, dragi seniori ai României, această recalculare vine în beneficiul dumneavoastră și presupune o reală majorare a pensiilor.

Această lege profund liberală vine să facă dreptate pensionarilor, să răsplătească munca și să rezolve inechitățile sistemului public de pensii”, a spus Daniel Baciu într-un clip video pe Facebook.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: