PSD a prezentat joi trei condiții pentru „susţinerea politică a unui viitor guvern, în cadrul unei coaliţii de guvernare sau de pe băncile opoziţiei”, așa cum precizează un comunicat al partidului transmis după ce președintele interimar al formațiunii a prezentat liniile roșii stabilite pentru o eventuală intrare la guvernare. Nu se menționează condiția ca PSD să dea premierul.
”Partidul Social Democrat precizează că, în discuţiile pe care le va purta cu preşedintele României şi cu celelalte forţe politice în următoarea perioadă, nu va negocia nimic în privinţa portofoliilor sau a altor funcţii dintr-un viitor guvern. Dialogul se va rezuma strict la clarificarea poziţiilor politice ale fiecărui partid, astfel încât PSD să poată decide în deplină cunoştinţă de cauză dacă va intra sau nu la guvernare”, arată PSD într-un comunicat oficial.
Social-democraţii arată că, ”indiferent de decizia finală, PSD va fi responsabil şi va susţine instalarea unui guvern funcţional care să asigure conducerea României”.
”Referitor la susţinerea politică a unui viitor guvern, în cadrul unei coaliţii de guvernare sau de pe băncile opoziţiei, PSD face următoarele precizări:
1. PSD nu va accepta sub nicio formă tăierea investiţiilor în infrastructură, în economie şi pentru programele de dezvoltare a comunităţilor locale care vizează drumuri, şcoli, unităţi medicale, alimentări cu apă şi canalizare. Tăierea acestor investiţii înseamnă perpetuarea şi adâncirea decalajelor dintre comunităţile locale, iar PSD nu poate accepta acest lucru. De asemenea, PSD se va opune categoric suspendării, blocării sau subfinanţării proiectelor pentru construcţia de drumuri de mare viteză aflate deja în diverse faze de licitaţie, proiectare sau execuţie.
2. PSD nu va susţine nicio măsură care are efect diminuarea puterii de cumpărare a pensionarilor şi a salariaţilor cu venituri mici şi medii. În acest sens, PSD exclude categoric orice creştere privind taxarea muncii sau a pensiilor din sistemul public.
3. PSD se va opune cu fermitate oricărui demers care ar determina implicarea României în orice tip de acţiune militară desfăşurată în afara cadrului NATO sau în afara apărării teritoriului naţional”.
”Totodată, PSD subliniază că orice dialog politic sincer trebuie să pornească de la recunoaşterea realizărilor incontestabile ale guvernării din ultimii trei ani. În această perioadă au avut loc: cele mai mari investiţii din istoria României, cele mai mari creşteri de venituri ale populaţiei şi cea mai amplă dezvoltare a infrastructurii de transport din ţara noastră. Negarea acestor evidenţe, în încercarea de a contura imaginea unei guvernări dezastruoase, cu scopul culpabilizării PSD pentru măsurile impopulare dintr-o viitoare guvernare, contravine ideii de dialog politic constructiv, în interesul României”, menţionează PSD.
Social – democrații sunt așteptați de către celelalte partide proeuropene să decidă dacă vor intra în viitorul guvern, aceasta fiind soluția necesară pentru ca România să demonstreze stabilitate în fața investitorilor și să se poată împrumuta la dobânzi mai mici, după cum au explicat președintele ales, Nicușor Dan, și posibilul premier, Ilie Bolojan.
Cele două variante de guvern:
- un cabinet format din reprezentanți PSD – PNL – USR – UDMR
- un executiv minoritar PNL – USR – UDMR – minorități
PSD a ieșit însă din ședința de marți, în care a fost acceptată demisia lui Marcel Ciolacu, cu o poziție ambiguă ce poate reflecta un început dur de negocieri sau realitatea din interiorul partidului – Sorin Grindeanu, ales președinte interimar, a spus atunci că opinia majoritară în rândul conducerii PSD ar fi o intrarea în opoziție.
Este o practică obișnuită pentru PSD, care a optat pentru rămânerea în opoziție de fiecare dată când România a trecut prin perioade de criză și au fost necesare măsuri de austeritate dure, ca urmare a unor cheltuieli publice electorale efectuate chiar de social-democrați.
În prezentarea Sorin Grindeanu – principala condiție: continuarea programelor Anghel Saligny și PNDL
PSD a fixat mai multe linii roșii pentru intrarea la guvernare, printre care finanțarea proiectelor cu fonduri exclusiv naționale derulate de administrațiile locale (prin programele Anghel Saligny și PNDL) și impozitarea muncii, a explicat președintele interimar al formațiunii, Sorin Grindeanu.
„Împreună cu colegii mei o să stabilim aceste lucruri pe care noi nu le vom negocia. (…) De exemplu, nu voi putea să negociez niciun fel de susținere dacă vor fi reduse investițiile către autoritățile locale. Exclus așa ceva. Am văzut în poziția unor domni care doresc să vină la guvernare că-și doresc acest lucru. Eu cred că tot ceea ce ține de PNDL, de Anghel Saligny, toate proiectele trebuie să continue. V-am dat un exemplu. De asemenea, nu vom negocia niciodată eventuale scădere ale veniturilor românilor. Sunt linii roșii. V-am dat câteva dintre ele. Indiferent dacă vom fi parte a guvernării activă sau vom susține un guvern sau vom fi în o poziție totală”, a declarat Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.
O altă „linie roșie” anunțată de acesta este legată de ritmul investițiilor în infrastructură, un domeniu în care Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, își arogă merite contestate de alte partide:
„Apropo de linii roșii, PSD-ul nu va accepta să se treacă o linie roșie legată de investițiile în infrastructură. Nu voi accepta niciodată să se scadă ritmul pe care l-am impus în ultimii 2-3 ani și să se găsească, ca de obicei, aici, în domeniul transporturilor, acea resursă să acoperim alte domenii din guvern. Nu, asta iar e o linie roșie. România trebuie să continue pe ritmul pe care a intrat în ultimii ani și trebuie să continue nu doar anul acesta și anul viitor, ci, eu zic, vreo 5-6 ani de acum încolo și vom ajunge la acea rețea de care vorbeam mai devreme. E o altă linie roșie peste care nu o negociem”, a adăugat președintele interimar al PSD.
PSD nu-și asumă nicio responsabilitate pentru situația în care se află România, se declară într-o poziție constructivă și „își oferă întreaga expertiză”
„Am impresia că unii încearcă să ne pună într-o poziție din aceasta în care ‘haideți la guvernare că trebuie să reparați niște lucruri pe care le-ați făcut voi în acești trei ani și jumătate’. Să știți că eu nu vreau să repar ceva legat de faptul că în ultimii trei ani am dat drumul la 400 de kilometri de autostradă. Nu vreau să repar acest lucru. Nu vreau să repar nici că s-au mărit în acești ani veniturile românilor cel mai mult din istorie. Nu vreau să repar nici asta. Nu vreau să repar nici faptul că în acești ani s-au făcut cele mai multe investiții din istoria României. Adică eu înțeleg poziția tuturor. (…) Suntem într-o poziție constructivă, dar nu vreau și nu vrem să fim folosiți așa pe post de sac de box cum încearcă să ne folosească unii și pe post în a invoca greaua moștenire. N-am fost singuri în această guvernare, am făcut lucruri bune împreună și cu ceilalți. Sunt unele lucruri care puteau fi făcute mai bine, dar aș vrea să fiu foarte bine înțeles în ceea ce am spus. PSD-ul este în poziția de a-și oferi toată expertiza, indiferent de poziția viitoarea guvernare. În opoziție fiind sau parte a guvernării”, a declarat Grindeanu.
Alfred Simonis: Discuția despre desemnarea premierului „trebuie purtată şi pe aritmetica parlamentară”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alfred Simonis, a declarat joi că orice negociere privind intrarea sau nu la guvernare a PSD ar trebui declanşată de preşedintele României, după ce acesta îşi va prelua mandatul.
”Cred că orice discuţie despre intrarea la guvernare trebuie declanşată de preşedintele României după ce depune juramântul. Cred că trebuie să plece în jurul PSD pentru că e cel mai mare partid din România. Iar în negocierea care se finalizează şi în modul în care se finalezează putem ajunge la un alt deznodământ. Dar în niciun caz nu putem face un guvern în jurul partidului care a pierdut alegerile, şi prezidenţiale, şi parlamentare, şi noi să fim a treia rotă la căruţă”, a declarat Alfred Simonis, citat de News.ro.
Întrebat dacă totuşi PSD decide să intre la guvernare, ar trebui să aibă şi funcţia de premier, Simonis a răspuns că ”de aici trebuie să plece negocierile”.
”E prematur să mă pronunţ eu acum privind acest aspect. Cred că de aici trebuie să plece negocierile. Cel mai mare partid trebuie sa fie întrebat dacă îşi doreşte sau nu să deţină această poziţie, în funcţie de ceea ce va dori preşedintele. Chiar dacă atributul desemnării este al preşedintului României, nu contestăm asta, dar o discuţie trebuie purtată şi pe aritmetica parlamentară, că altfel ne vom lovi de respingerea oricărui guvern şi nu ne dorim în acest moment o nouă criză politică parlamentară, dacă doriţi, în România. Cred că am avut suficient timp crize şi instabilitate. E momentul să ne apucăm să facem un pic de stabilitate”, a mai declarat Alfred Simonis.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News