Skip to content
Politică

Cele trei scenarii ale unei săptămâni de foc. Asaltul final al lui Liviu Dragnea

cotidianul.ro

Liviu Dragnea dorește convocarea rapidă a unei ședinte a Comitetului Executiv al PSD pentru a valida prin vot politic al partidului schimbarea lui Tudorel Toader de la Ministerul Justiției, au declarat pentru Digi24.ro surse din conducerea social-democraților. O ședință a CEx a fost de altfel anunțată de către șeful PSD săptămâna trecută, joi, într-o discuție informală cu jurnaliștii, când a spus, spre surprinderea tuturor, că Rovana Plumb și Natalia Intotero trebuie sa demisioneze de urgenta de la cele două ministere pe care le conduc, deși, teoretic, nu era nicio grabă în acest sens, până la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Miza remanierii nu le vizează pe cele două deținătoare de portofolii la Fonduri Europene și la Ministerul Românilor de Pretutindeni, ci țintește o schimbare la Ministerul Justiției. De altfel, joi, după ce Guvernul eșuase din nou în a emite ordonanța de urgență pentru modificarea Codurilor Penale dorită de Liviu Dragnea, acesta a dat semnalul public al sfârșitului răbdării pe care a avut-o cu Tudorel Toader. „Ar trebui să modificăm Constituția ca să rămână el ministrul Justiției, că este cel mai bun, nu din țară, din regiune!”,  l-a ironizat Liviu Dragnea pe ministrul Justiției.

Din septembrie anul trecut când, la Neptun, într-o vilă de protocol, președintele PSD îi anunța pentru prima dată pe social-democrați că nu îl mai vrea pe Toader la Justiție, pentru că se opune ordonanței de urgență pentru amnistie și grațiere, până în prezent, ministrul, propus de Tăriceanu și asumat de PSD pentru portofoliul Justiției, a rezistat în repetate rânduri pe funcție și cu sprijinul ALDE, și datorită intervenției ferme a oficialilor de la Bruxelles împotriva emiterii unor ordonanțe care să ducă la amnistie, grațiere, revizuirea sentințelor sau prescrierea faptelor din dosare care i-ar putea privi pe liderii actuali ai social-democraților.

Acum însă începe o săptămână specială, cu miză importantă pentru Liviu Dragnea. Miercuri, CCR trebuie să se pronunțe asupra contestației depuse de Florin Iordache pe tema formării completurilor de 3 de la ICCJ, care este decisiva în perspectiva zilei de 15 aprilie, când are loc ultimul termen de judecată în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Telelorman. În plus, din punct de vedere politic, în interiorul partidului, imaginea de putere absolută și influența liderului se văd știrbite, pe de o parte de sondajul de opinie IMAS care plasează PSD pe locul doi, după PNL, și pe de altă parte de popularitatea crescândă pe care o înregistrează partidul lui Victor Ponta la nivelul activului de bază al membrilor și simpatizanților PSD. În consecință, președintele partidului are nevoie să dea o lovitură de imagine nu neapărat în exteriorul PSD, ci în interior, pentru a le arăta subalternilor că se află în continuare la cota maximă de putere și influență. O astfel de lovitură ar fi schimbarea ministrului Justiției, portofoliu pentru care sunt de mai multă vreme vehiculate numele lui Florin Iordache și Eugen Nicolicea, doi dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Liviu Dragnea.

În context, sunt extrem de relevante declarațiile făcute de Liviu Dragnea vineri, la Călărași, unde nu a reușit să își expună punctajele electorale legate de binefacerile PSD în agricultură, ci a trebuit să dea explicații despre forțarea unei ordonanțe de urgență pentru Codurile Penale:

„Eu cred că domnul ministru Toader să înțeleagă că nu mai poate continua așa. Trebuie să înceteze cu această atitudine. Mulți colegi îmi spun că, de fapt, toată intenția dumnealui a fost, din ianuarie, să ridice aceste subiecte în dezbatere și ca să discutăm trei luni de zile nu despre ce avem de făcut în România reală, și a tot anunțat că va da niște ordonanțe de ugență care de fapt nu s-au dat. Nici nu cred că avea intenția să le dea vreodată”

„Eu cer Guvernului în mod ferm să înceteze cu această discuție nesfârșită. Parlamentul începuse procedura de finalizare a votului pentru codurile penale după verificarea de la CCR, a fost o greșeală a PSD că a crezut în unii care au spus că vor da aceste ordonanțe de urgență, ca să ajungă la final cu vreo 7-8 articole la Bruxelles într-o mare umilință”, scrie digi24.

Întrebat ce se întâmplă cu Tudorel Toader, el a susținut că „doamna prim-ministru trebuie să ia o decizie”. „Este apanajul dumneai, vrea să-l mențină, nu vrea să-l mențină, pe mine mă interesează ca Petre Daea să fie în picioare și valid”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *