Skip to content
Politică

Centenarul bate la ușă. Ana Blandiana: O indiferenţă generată de repetatele dezamăgiri!

Cinemagia

Scriitoarea Ana Blandiana a susținut un discurs la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa.

Cu această ocazie, Blandiana a scos la iveală o serie de situații prezente în România anului 2018,anul în care este sărbătorit Centenarul, informează B1.ro. 

Concret, în contextul în care anul acesta se sărbătoresc 100 de ani de la Unirea din 1918, scriitoarea susține că orașul Alba Iulia nu este legat printr-un tren direct de Capitală, iar șoseaua care duce spre principalul punct de frontieră cu Republica Moldova, este de nepracticat din pricina gropilor.

”Centenarul nu este o festivitate, el este prilejul care ne obligă şi ne dă şansa să optăm pe cine vrem să continuăm, cui vrem să semănăm în continuare, care sunt modelele pe care vrem să le urmăm. Dar asta presupune înainte de toate cunoaşterea conţinutului  celor 100 de ani şi asumarea istoriei pe care o cuprind.

„Deocamdată mă îndoiesc că un sondaj de opinie care ar intreba cum se numesc făuritorii Unirii sau cine sunt Iuliu Maniu, Aurel Vlad ,Ilie Lazăr, Ion Nistor, Daniel Ciugureanu, Iuliu Hossu, George Grigorovici, Ion Flueras, Pantelimon Halippa, Sever Bocu, Zenovie   Pâclişanu, Rudolf Brandsch, Iosif Jumanca, Alexandru Baltaga, Alexandru Lapedatu, Hans Otto Roth, Ioan Lupaş, Siviu Dragomir, Ion Mihalache, ar recolta mai mult de câteva procente de răspunsuri corecte.

Deocamdată, în anul Centenarului, Alba Iulia nu este legată printr-un tren direct de Bucureşti, ceea ce nu se întâmplase nici în anii 50,când nu mai era capitală de regiune pentru că fusese capitala încoronării şi se afla în subordinea Devei,oraşul primului ministru de tristă amintire.

Deocamdată ,în timp ce sărbătorim patetic Centenarul Unirii cu Basarabia,şoseaua spre Albița,  principalul punct de frontieră cu Republica Moldova, este impracticabilă din cauza gropilor.

O indiferenţă generată de repetatele dezamăgiri şi manipulări,de sentimentul neputinţei în faţa reţelei atotputernice  – înainte  comunistă,acum mafiotă –  care acoperă  ţara, ne face orbi şi  iresponsabili,obosiţi de a ne descoperi mereu traşi pe sfoară şi lipsiţi de minima mândrie şi inteligenţă de a nu ne mai lăsa manipulaţi”, a spus Ana Blandiana, conform celor de la memorialsight.ro, citați de B1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *