Skip to content
Economic Știri

Centralele pe cărbune din Valea Jiului nu au putut suplini necesarul de energie al țării. De ce a fost România nevoită să importe

Termocentralele Mintia şi Paroşeni, care primesc prin lege bani de la toţi consumatorii români pentru a asigura rezerva terţiară a Sistemului Energetic Naţional, au produs, în momentele în care România a importat masiv energie, doar 1,6% din producţia naţională.

Au produs, în primele 20 de zile din an, la o putere orară de 120 MW, deşi puterea pe care o putea solicita, prin lege, Dispeceratul Energetic Naţional, era de 400 MW, arată economica.net.

În prima parte a lunii ianuarie, România a importat cantităţi masive de energie electrică, în condiţiile unui consum în creştere, dar nu extraordinar de mare pentru anotimpul rece (sub 10.000 MW orar), însă pe fondul mai multor avarii ale grupurilor termo, ale unei hidraulicităţi scăzute şi al unui aport mai redus al centralelelor pe cărbune. Şi preţurile au crescut, ajungând, ca medie zilnică pe piaţa spot, peste nivelurile istorice din iarna anului 2017

În intervalul orar cu cel mai mai mare import din ziua cu cele mai mari importuri orare de energie (ca medie), centralele electric e pe cărbune din România, cele despre care se spune în mod tradiţional că ţin lumina aprinsă iarna, au asigurat, toate, doar 18% din consumul naţionale de energie. Şi centralele pe cărbune operate de Complexul Energetic Oltenia, şi cele pe huilă, ale Complexului Energetic Hunedoara.

Pe baza datelor de pe platforma ENTSO-E (asociaţia operatorilor de transport şi sistem din Europa), unde se poate vedea producţia fiecărei centrale din Europa, am observat că, în acea oră, Complexul Hunedoara producea energie cu doar un grup, la o putere de doar 144 MW, în condiţiile unei puteri instalate raportate în cele două centrale (Mintia şi Paroşeni), de circa 1.200 MW, în şase grupuri energetice.

 

Puteți citi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *