Centralele pe gaze vor trebui eliminate complet. România se opune acestui proiect de lege

centrala gaze
Foto: Canopea

Cazanele pe combustibili fosili vor trebui eliminate complet până în 2040 în UE, iar subvențiile pentru ele vor fi reduse din 2025, pe baza unui acord politic privind revizuirea performanței energetice a clădirilor Uniunii Europene. Este vorba despre Directiva (EPBD).

Scopul revizuirii acestei directive este de a face toate clădirile europene neutre din punct de vedere climatic până în 2050, în conformitate cu obiectivul Uniunii Europene de a atinge emisiile nete zero până la jumătatea secolului.

„Am realizat ceva remarcabil în seara asta. Am creat un plan pentru tranziția la clădiri cu emisii zero”, a declarat europarlamentarul irlandez Ciarán Cuffe (Verzi/ALE), raportor principal pentru revizuirea EPBD pentru Parlamentul European.

România se opune acestui proiect de lege

Conform Corriere.it, în cadrul ultimului forum de consultare al Comisiei Europene (CE), a existat o opoziție clară exprimată de România, Italia, Polonia, Slovacia, Cehia și Croația. Este posibil ca îndoielile ridicate de aceste state să fi determinat Comisia Europeană să analizeze mai atent această chestiune și poate chiar să își revizuiască poziția.

 Comisia Europeană a remarcat că, în unele situații particulare, „s-ar putea să nu existe o soluție tehnică pentru a înlocui centrala cu una dintre alternativele disponibile pe piață.” În viitor, experții vor trebui să identifice aceste situații speciale și să demonstreze că noua lege ar trebui să prevadă excepții de la pragul de eficiență de 115%.

Acord UE: Noile clădiri rezidențiale vor fi echipate cu acoperișuri solare, începând cu 2030

Noile clădiri rezidențiale vor trebui, de asemenea, echipate cu acoperișuri solare începând cu 2030 și vor fi urmate treptat de clădirile existente, în conformitate cu un acord provizoriu încheiat între Parlamentul European și Consiliul UE, care reunește miniștrii celor 27 de state membre UE.

In Marea Britanie s-au instalat deja pompe de căldură, care folosesc electricitatea pentru a atrage căldura din sol sau din aer, în casă. Guvernul englez vrea ca în țară să fie instalate 600.000 de pompe de căldură pe an pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor climatice ale Regatului Unit, dar răspunsul publicului nu a fost cel așteptat.

În ultimul deceniu, companiile au început să dezvolte o nouă generație de pompe de căldură cu „compresoare cu turație variabilă acționate de invertor”. Această tehnologie oferă pompelor de căldură capacitatea de a transporta mai rapid căldura și a o aduce în interior, scrie The Guardian.

Noile clădiri: emisii zero începând cu 2030. Clădirile publice, emisii zero din combustibili fosili din ianuarie 2028

În temeiul acordului, toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru clădirile aflate în proprietate publică și începând cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte clădiri noi, cu posibilitatea unor derogări specifice.

Experții juridici examinează în prezent acordul politic la care au ajuns Parlamentul și Consiliu înainte ca acesta să fie retrimis celor două instituții pentru aprobare formală.

Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) a programat un vot pentru 23 ianuarie 2024

„Suntem încântați și ușurați să putem spune că, după doi ani de muncă și multe întâlniri foarte dificile, avem acum un acord privind EPBD”, a declarat europarlamentarul Seán Kelly (Partidul Popular European), un deputat irlandez de centru-dreapta care a fost principalul negociator al Parlamentului European.

Din 1 ianuarie 2025 subvențiile pentru instalarea de cazane pentru combustibili fosili vor fi tăiate

„Subvențiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025.

Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pornind de la care statele membre să poată stabili cerinţe pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie din surse regenerabile utilizată pentru încălzire.

Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire şi răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, mai transmite Comisia Europeană.

Țările UE au la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva

Totuși, țările vor avea la dispoziție o perioadă de 2 ani pentru a transpune această directivă. Obiectivul pentru 2030 pentru întreaga Uniune Europeană este ca prin aceasta nouă lege să se realizeze economii de 11,7% din energia finală și primară față de scenariul de referință (anul 2020).

Pentru fiecare țară, UE stabilește obligația națională de economisire anuală de energie finală cumulată: de 0,8% pentru cei doi ani care au trecut 2021-2023.

 

 

 

 

Sursa: Euractiv

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: