Skip to content
Internațional

Centrul OMS de avertizare timpurie împotriva pandemiilor, inaugurat la Berlin

axios.com

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi cancelarul german Angela Merkel au participat miercuri, la Berlin, la inaugurarea unui centru de avertizare timpurie împotriva pandemiilor.

Centrul are obiectivul de a pregăti omenirea pentru pandemiile viitoare prin colectarea şi analiza unor cantităţi mari de date. „Acest hub va aduce împreună parteneri din lumea întreagă pentru a colabora şi a crea instrumentele şi datele necesare pentru ca toate ţările să se pregătească, să detecteze şi să reacţioneze la viitoarele pandemii şi riscuri pandemice„, a transmis OMS într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Primul director al acestui centru va fi un medic epidemiolog nigerian născut în Germania, Chikwe Ihekweazu, care conduce în prezent Autoritatea pentru Sănătate din Nigeria, transmite sursa citată de Agerpres.

În urma efectelor devastatoare cauzate de pandemia de coronavirus, experţii din domeniul sănătăţii sunt de părere că izbucnirea unei noi epidemii reprezintă doar o chestiune de timp. Ei mai spun că semnalele de avertizare pandemică trebuie să fie monitorizate sistematic, pentru a permite o reacţie timpurie şi puternică.

În luna mai, când a fost luată decizia înfiinţării acestui centru, Angela Merkel a declarat că „datele reprezintă o bază importantă pentru lupta împotriva pandemiilor viitoare”. „Este vorba despre date care, atunci când sunt combinate şi procesate cu instrumentele analitice potrivite, pot să ne ofere perspective asupra unor lucruri pe care nu le-am fi descoperit niciodată singuri sau, cel puţin, nu le-am fi descoperit la fel de repede„, a adăugat Angela Merkel.

Noul centru va utiliza programe de inteligenţă artificială (AI) pentru a analiza cantităţi mari de date, concentrându-se pe sănătatea animalelor, boli umane neobişnuite, schimbări în comportamentul uman, efectele modificărilor climatice şi schimbări ale populaţiei.

Mai multe instituţii din Germania, inclusiv Institutul Robert Koch – agenţia naţională pentru controlul bolilor – şi Spitalul Charite din Berlin, se vor implica în acest proiect, alături de Institutul Hasso Plattner pentru Inginerie Digitală.

Iniţial, noul centru va funcţiona în clădirea Spitalului Charite, dar va avea ulterior un sediu propriu în districtul Kreuzberg din Berlin. Germania contribuie cu 30 de milioane de euro la finanţarea acestui proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *