Skip to content
Internațional

Centrul Wiesenthal dezvăluie o listă cu 12.000 de nume de nazişti instalaţi în Argentina

O listă cu numele a 12.000 de nazişti instalaţi în Argentina a fost dezvăluită de Centrul Simon Wiesenthal pentru combaterea antisemitismului şi rasismului, informează AFP.

Mulţi dintre ei „au alimentat unul sau mai multe conturi bancare la Schwizerische Kreditanstalt, devenit ulterior banca Credit Suisse, al cărei sediu este la Zurich„, a raportat centrul, care îi urmăreşte pe criminalii nazişti din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Credem că aceste conturi multă vreme inactive conţineau bani furaţi de la evreii victime” ale nazismului, apreciază Centrul Wiesenthal într-un comunicat. „În anii 1930, regimul militar pro-nazist al preşedintelui Jose Felix Uriburu, supranumit ‘Von Pepe’ pentru germanofilia sa, şi al succesorului său Augustin Pedro Justo, au găzduit o prezenţă nazistă sporită în Argentina„, explică Centrul Wiesenthal.

În 1938, NSDAP/AO, ramura internaţională a partidului nazist, număra 1.400 de membri în Argentina, unde se bucura de notorietate.

De asemenea, un sindicat argentinian simpatizant al nazismului, Uniunea germană a sindicatelor, număra 12.000 de membri şi 8.000 de persoane erau afiliate la diverse organizaţii care i-au susţinut pe nazişti, începând de la „întreprinderi germane precum IG Farben (furnizor de gaz Zyklon-B folosit pentru a ucide evrei şi alte victime ale nazismului în lagăre) până la organisme financiare precum Banca germană transatlantică şi Banca germană a Americii de Sud”, potrivit Centrului.

Aceste două bănci au servit se pare pentru efectuarea de viramente ale naziştilor spre Elveţia„, susţine Shimon Samuels, unul dintre directorii Centrului Wiesenthal.

Multe dintre persoanele menţionate în listă aveau legături cu întreprinderi pro-naziste ce figurau pe lista neagră a SUA şi Regatului Unit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial„, subliniază Centrul Wiesenthal.

Grupări argentiniene pro-naziste au încercat să şteargă dovezile acestor activităţi dând foc la arhive. Însă anchetatorul argentinian Pedro Filipuzzi a descoperit din întâmplare în fostul sediu al naziştilor din Buenos Aires o copie originală a listei cu cele 12.000 de nume şi a transmis-o Centrului Wiesenthal.

Mai multe zeci de lideri nazişti responsabili pentru Holocaust, printre care doctorul Josef Mengele şi ofiţerul SS Adolf Eichmann, responsabil pentru aducerea de evrei în lagărele morţii, s-au refugiat după război în Argentina, majoritatea sub identităţi false, aminteşte AFP, scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *