Cercetare. Starea de spirit a românilor după anularea alegerilor: îngrijorare, depresie, disperare

Sursă foto: Freepik

Starea de spirit a României este sumbră, unul dintre principalele motive de nemulțumire a oamenilor având legătură cu proasta calitate a serviciilor furnizate de stat.

În orașele mari predomină îngrijorarea, în cele mici și medii – depresia, iar în mediul rural oamenii sunt disperați, relevă o cercetare realizată de sociologul Barbu Mateescu, la comanda Fundației Konrad Adenauer (KAS).

Cercetarea a fost realizată în ianuarie 2025 de către Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). Cercetarea calitativă realizată de Barbu Mateescu se bazează pe 9 focus-grupuri, fiecare având 7 participanți, în București și localități din Transilvania, Moldova, Muntenia, informează B1.ro.

Românii, ostili față de politicieni

Potrivit cercetării, alegerile parlamentare nu au reușit să confere legitimitate clasei politice, aceasta fiind în continuare privită cu ostilitate. Votul de pedepsire sau de schimbare va defini alegerile prezidențiale din luna mai.

Sentimentul că „România e un sat fără câini” este semnificativ mai puternic decât în urmă cu un an. Oamenii vor ca viitorul președinte să schimbe ethos-ul administrației publice și să apere activ interesele țării.

Mesajele conservatoare și antiglobaliste au impact asupra unui segment minoritar al populației.

Participanții din marile orașe și suburbiile acestora resimt un șoc în ceea ce privește dispariția consensului pro-Vest, percepută de ei ca un moment de cotitură. Această schimbare le provoacă confuzie și îngrijorare:

„Suntem într-un moment de cotitură.” (bărbat, 20 de ani, Ilfov)

„[Direcția în care se îndreaptă România] poate să fie o direcție bună sau mai puțin bună în funcție de alegerile prezidențiale.” (femeie, 31 de ani, oraș mare)

Cum se simt dificultățile economice în urban și rural

Exasperarea oamenilor este invers proporțională cu mărimea localităților și nivelul veniturilor. De exemplu, dacă în orașele mari inflației nu i se acordă o importanță deosebită, în mediul rural (excluzând suburbiile), inflația este tema principală de interes și emoție.

„N-aș vrea să zic [să facem] o revoltă, dar nu avem ce face. Nu avem alte soluții. E nevoie de o schimbare politică.” (femeie, 41 de ani, Moldova rurală)

„Unul din părinții mei, după 45 de ani de muncă, are pensia 1800 lei. Cu rata actuală a inflației, e o mizerie.” (bărbat, 32 de ani, Muntenia rurală)

„Salariile înghețate, pensiile înghețate, dar prețurile la toate – la alimente, la carburanți – au crescut. Deci mergem spre un colaps economic. (…) Au crescut facturile, gazul, lumina. Noi nu mai avem deloc putere financiară.” (femeie, 41 de ani, Moldova rurală)

În special în mediul rural, dar și în rândul bărbaților de vârstă mijlocie, predomină percepția că România este într-o continuă degradare. În consecință, trecutul este idealizat.

„Cred că toți am ieși [în stradă] pentru un trai mai bun și cred că toți ne-am săturat să ni se spună că o ducem cel mai bine din ultimii 30 de ani. Da, de la 50 de mărci salariul minim pe economie sau cât era în anii ’90 am ajuns acuma la 300-400 de euro, dar puterea de cumpărare este mult mai mică acum decât atunci.” (bărbat, 46 de ani, Transilvania rurală).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: