Cercetarea la fața locului, limitată de riscul unei noi DEFLAGRAȚII în perimetrul exploziilor de la Crevedia

Cercetarea la fața locului în cazul exploziilor de la Crevedia este, în acest moment, limitată de riscul unor noi deflagrații. Ar putea exista emisii de gaz, astfel că perimetrul este securizat și nu va fi riscată viața oamenilor din echipa de anchetă, a declarat duminică procurorul general Alex Florența. Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că în acest moment se încearcă răcirea cisternei cu risc cu furtune de apă.

La acest moment se fac cercetări la fața locului, însă doar în afara perimetrului securizat, pentru a nu pune în pericol viața anchetatorilor. Alex Florența a precizat, de altfel, duminică după-amiaza, într-o declarație de presă, că s-a decis crearea acestui perimetru de siguranță pentru că acolo ar putea exista încă emisii de gaz care ar putea declanșa o nouă explozie.

Astfel, s-a decis ca specialiștii și criminaliștii de la Institutul Național de Criminologie (INC)  să nu intre în perimetru, într-o intervenție de risc maxim, până când nu va fi eliminat deplin riscul unei noi deflagrații, au declarat sursele judiciare pentru Gândul.

Până acum, au fost ridicate obiecte și materiale, bucăți de metal din cisternele care au explodat, dar cercetarea va continua abia după ce specialiștii vor fi siguri ca cisterna nu va exploda. Pentru a înlătura acest risc, se merge pe varianta răcirii cisternei, ținând continuu furtunele cu apă pe cisterna. O a doua varianta discutată în echipa de intervenție – a unei detonări controlate – ar face ravagii și distrugeri prea mari, au precizat sursele Gândul.  Conform surselor, se poate spune ca la aceasta ora probele sunt incomplete.

Percheziții și audieri la sediul IGPR

„Au fost identificați mai mulți martori și se fac audieri la sediul IGPR. Sunt în derulare și percheziții la primăria din localitate, la un punct de lucru din București și la locuințele celor doi asociați”, a spus duminică procurorul general.

Cele două direcții stabilite în anchetă sunt stabilirea activităților derulate de societate la Crevedia ulterior închiderii de lucru. Sunt indicii pentru activități neconforme. A doua linie pe care va merge ancheta este modul în care s-au realizat controale de către instituțiile abilitate. Anchetatorii nu au în prezent date cu privire la numărul de controale efectuate de către organele abilitate după închiderea stației GPL, însă asta încearcă să documenteze, ce au făcut instituțiile după retragerea autorizației.

Anchetatorii au reconstituit „filmul evenimentelor” care au precedat tragedia

Alex Florența a făcut precizări despre stadiul în care se află cercetările în cazul tragediei de la Crevedia, precizând că la acest moment este vorba despre un dosar in-rem.

Potrivit lui Florența, societatea la al cărei punct de lucru s-au produs evenimentele figurează cu 25 de puncte în toată țara. Astfel, anchetatorii au stabilit că, după ce s-a închis punctul de lucru din Crevedia al firmei Flagas SRL, deținătoarea stației GPL unde s-a declanșat explozia, curtea a fost declarată de firmă ca punct de parcare. Sunt indicii că acolo se obișnuia ca angajații să facă transfer de GPL din cisterne, a transmis procurorul general. Pe 26 august, în clădirea din fostul punct de lucru, erau cazați patru angajați nepalezi.

Sâmbătă, în jurul orei 8.30, unul dintre angajați a mers acolo, erau 2 cisterne goale. În jurul orei 18 a ajuns o a treia cistenă, iar șoferul i-a spus angajatului că are o problemă la roată și că trebuie să transfere GPL în altă cisternă, a spus procurorul general.

„În condiții neelucidate până acum, sub cisterna cu gaz a apărut o sursă de foc. Angajatul a remarcat și a cerut celor 4 nepalezi să iasă și să oprească traficul. În timpul acesta, cei doi șoferi au încercat să stingă focul. La scurt timp a avut o primă explozie puternică. Ulterior, a avut loc și o a doua explozie, mult mai puternică decât prima.

Au fost identificați mai mulți martori și se fac audieri la sediul IGPR”, a mai precizat Alex Florența.

Dosarul exploziei de la Crevedia, instrumentat de către procurorul Marius Iacob

Inițial, dosarul penal pentru a stabili cauzele exploziei a fost deschis de Parchetul Judecătoriei Răcari, ancheta fiind preluată apoi de Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Genereral.

Dosarul – in rem – este instrumentat de către procurorul Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Codruței Kovesi, când aceasta conducea DNA, Iacob ocupându-se și de anchetele în cazul uciderii avocatei Elodia Ghinescu și al incendiilor de la Spitalul Județean din Piatra Neamț și de la maternitatea Giulești.

De asemenea, un al doilea dosar a fost deschis sâmbătă seară de Parchetul Militar București și vizează modul de intervenția a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc mai multe explozii urmate de incendii.

„Dosarul a fost deschis pentru infracțiunile de neluarea și nerespectarea măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă. Automat în astfel de situații se deschide dosar de acest gen, iar asta nu înseamnă că au existat indicii ca s-a greșit cu ceva sau că existau suspiciuni că pompierii nu și-a făcut treaba”, a declarat pentru HotNews.ro procurorul militar.

Duminică, acest dosar a fost preluat de Parchetul Curții Militare de Apel București.

Cele două explozii de la o stație GPL din Crevedia au provocat două decese și 56 de răniți, cea mai mare parte a victimelor fiind din rândul forțelor de intervenție. Mai multe persoane sunt în stare gravă, iar autoritățile au început să transfere răniți în străinătate prin mecanismul de protecție civilă. Din totalul răniților, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi). Populația din zona afectată de cele două explozii masive de sâmbătă din Crevedia a fost evacuată.

Stația GPL era a firmei Flagas SRL, ai cărei acționari sunt Ionuţ Daniel Doldurea (51%) – fiul primarului din Caracal – si Cosmin Ionuţ Stîngă (49%), potrivit Termene.ro, scrie News.ro. Primarul din Caracal, Ion Doldurea, este la primul mandat. Este om de afaceri din Caracal şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: