Skip to content
Politică

Cercetarea primește 50 de milioane lei, printr-o schemă de ajutor de stat

Guvernul a aprobat joi memorandumul privind o schemă de stat pentru programul privind reactori de generaţia a IV-a Alfred, bugetul schemei finanţat din fonduri publice urmând a fi de 50 milioane de lei pentru perioada 2018-2020, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobat un memorandum în ceea ce priveşte o schemă de ajutor de stat pentru subprogramul 5.5, programul de cercetare-dezvoltare şi inovare pentru reactori de generaţia a IV-a Alfred în politicile economice şi bugetare financiare ale statului român. Este un prim pas. Este un memorandum în acord cu îndeplinirea obiectivelor generale stipulate în strategia naţională de cercetare-dezvoltare şi inovare pentru perioada 2014-2020. Aplicarea măsurilor prevăzute de acest memorandum contribuie, evident, la îndeplinirea obiectivelor specifice programului cercetare-dezvoltare pentru reactoare de generaţia a IV-a Alfred în cadrul planului naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare”, a declarat Nelu Barbu, citat de Antena3.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că obiectivul final al programului este ”acela de a demonstra şi introduce tehnologia reactorilor rapizi răciţi cu plumb pe piaţa producătorilor de energie electrică sau alte aplicaţii energetice, iar dezvoltarea tehnologiei pe termen mediu şi lung este determinată atât de considerente strategice, cât şi din considerente de piaţă”.

Activităţile sprijinite prin ajutorul de stat se încadrează în categoria cercetare-dezvoltare, având aşadar un impact asupra mai multor pieţe cum ar fi piaţa energiei, piaţa cercetării, piaţa industriei nucleare, servicii şi produse. Durata schemei de ajutor de stat va fi până la 31 decembrie 2020, iar bugetul schemei finanţat din fonduri publice este de 50 milioane de lei pentru această perioadă 2018-2020, efectul direct fiind acela în diversificarea şi creşterea importanţei, a volumului de cheltuieli şi a impactului activităţilor de cercetare-dezvoltare şi inovare”, a explicat Nelu Barbu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *