De ce simțim că timpul trece mai repede ca adulți, comparativ cu perioada copilăriei? Cu toții ne-am întrebat de ce timpul pare să zboare atunci când suntem adulți, în timp ce copilăria părea să dureze o veșnicie.
Motivul științific pentru care timpul pare să treacă mai repede pe măsură ce îmbătrânim a fost explicat chiar de profesorul de inginerie mecanică Adrian Bejan. Timpul pare să curgă mai greu în perioada copilăriei, un fenomen pe care chiar Albert Einstein l-a explicat prin teoria relativității, sugerând că percepția timpului este diferită în funcție de circumstanțe.
Petrecerea timpului cu prietenii sau cei dragi pare să treacă într-o clipită, în timp ce sarcinile zilnice și banale pot părea interminabile. Profesorul Adrian Bejan explică faptul că percepem timpul diferit pe măsură ce îmbătrânim, mai ales în comparație cu perioada copilăriei.
„Creierul primește mai puține imagini decât era antrenat să primească în copilărie”, spune Bejan.
El adaugă că viteza cu care procesăm informațiile vizuale scade odată cu vârsta, din cauza creșterii complexității neuronilor. Această complexitate sporită face ca semnalele electrice din creier să parcurgă distanțe mai mari, ceea ce încetinește procesarea semnalelor. Din această cauză, avem senzația că timpul trece mai repede.
Un studiu recent de la Liverpool John Moores University a constatat că oamenii din Marea Britanie simt că Crăciunul sosește mai repede în fiecare an, în timp ce în Irak, Ramadanul pare să vină tot mai curând. Acest fenomen este bine cunoscut în comunitatea științifică.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News