Pandemia de Covid-19 a schimbat lumea, provocând decese și o criză economică globală. Cu toate acestea, experții avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mult mai gravă, ceea ce face esențială pregătirea pentru lupta împotriva unui agent patogen necunoscut.
Publicația New Science îl citează pe Mark Woolhouse, de la Universitatea Edinburgh, care consideră că pandemia de Covid-19 a fost „moderată” comparativ cu cea care ce ar putea urma.
„Vor exista alte pandemii și ar putea fi mult mai devastatoare” – prof. Mark Woolhouse, de la Universitatea Edinburgh.
Principala teamă a cercetătorilor este virusul H5N1, o formă de gripă aviară care se răspândește rapid printre păsări și alte specii, dar inclusiv la oameni.
Aproximativ 50% dintre cazurile umane raportate din 2003 încoace au fost fatale. Deși virusul încă nu are capacitatea de a se transmite eficient între oameni, mutațiile sau recombinările genetice ar putea schimba acest lucru. De asemenea, coronavirușii rămân o amenințare, iar alte virusuri necunoscute ar putea cauza probleme similare.
Creșterea populației, extinderea în habitate sălbatice și migrarea animalelor din cauza schimbărilor climatice cresc riscul de expunere la agenți patogeni noi.
Există două abordări principale pentru a preveni o pandemie.
Prima implică monitorizarea virusurilor care circulă deja în oameni, ceea ce ar putea ajuta la detectarea timpurie a unui pericol. A doua strategie urmărește identificarea virusurilor potențial periculoase înainte de a infecta oamenii, dar acest proces este dificil și riscant, implicând experimente cu virusuri vii, spune Sergei Pond de la Universitatea Temple.
Dezvoltarea testelor rapide, a tratamentelor și a vaccinurilor rămâne esențială pentru lupta împotriva acestei amenințări.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News