Skip to content
Educație

Cercetătorul Octavian Jurma ironizează criteriul ministrului Cîmpeanu de a stabili siguranţa epidemiologică în şcoli

Octavian P Jurma/facebook

Cercetătorul Octavian Jurma consideră că decizia care prevede că unitățile de învățământ pot funcționa cu prezență fizică doar dacă măcar 60% din personal este vaccinat împotriva COVID-19 „e mai degrabă un pretext pentru a se deschide școlile”.

Nu criteriile epidemiologice au stat la baza adoptării acestui criteriu de 60%, care este aproape perfect arbitrar. Este evident că nu este o decizie luată pentru criterii epidemiologice, e mai degrabă un pretext pentru a se deschide școlile, chiar domnul ministru a recunoscut acest lucru, nu criteriile epidemiologice au stat la baza adoptării acestui criteriu de 60%, care este aproape perfect arbitrar. Poate stimula ușor vaccinarea profesorilor, dar în școli nu asigură un grad de siguranță. Este irațional să crezi că o școală în București, la o incidență de 10 la mie, este sigură cu 60% din profesori vaccinați, și peste drum o altă școală, cu 50% profesori vaccinați, nu e sigură și trebuie ținută închisă”, a spus Octavian Jurma la postul B1 TV.

El a reclamat și situația acelor comunități rurale care au incidențe scăzute și care chiar și așa au școli în online pentru că profesorii nu sunt vaccinați. De altfel, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că a făcut o propunere pentru a introduce o excepție care să corecteze această problemă. „Avem iarăși situația asta absurdă în care sunt școli din mediul rural cu o incidență foarte scăzută, 0, în care școala este online pentru că profesorii nu sunt vaccinați. În general, criteriul de vaccinare în sine, pentru o comunitate atât de mică, este aproape irelevant.

Dacă s-ar fi luat, eu știu, cu o rată de vaccinare peste 60% și o incidență sub 3 la mie, da, pot deschide școlile, am fi avut într-adevăr o mobilizare mult mai interesantă. De asemenea, avem liceele în care elevii, la rândul lor, pot fi vaccinați 60%. Avem atâta inconsistență încât într-adevăr lipsește și orice justificare rațională a acestei decizii. Cred că este pur și simplu un criteriu aleator, care face lumea să caute virgule în procente, însă realitatea este că este o pistă falsă”, a adăugat Octavian Jurma.

1 comentariu la “Cercetătorul Octavian Jurma ironizează criteriul ministrului Cîmpeanu de a stabili siguranţa epidemiologică în şcoli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *