Cerealele ucrainene. „Trebuie să avem front comun cu celelalte cinci state membre”

Cereale Ucraina
Sursa foto: Twitter

Invitat la „Puterea Știrilor”, Daniel Constantin, deputat PNL și fost ministru al Agriculturii, a declarat că reacția lui Florin Barbu, actualul ministru al Agriculturii, care spune că nu va mai permite intrarea „niciunui bob de grâu sau de porumb din Ucraina”, este una fermă și că speră să se întâmple așa.

„Mi se pare o reacție fermă. Sper ca lucrurile să se întâmple așa. Știu că există, acest dialog continuu cu partea ucraineană, dar vă repet, din experiența pe care eu am avut-o, de 3 ani și jumătate la Ministerul Agriculturii, cred că și înainte de această decizie trebuiau discutate lucrurile și trebuiesc discutate și cred că vor fi discutate în perioada următoare la nivelul Comisiei Europene și de acolo cred că trebuie să vină această soluție comună.

Suntem un stat membru, am avut beneficii, am avut avantaje, dar întodeauna am respectat și obligațiile care vin din acest statut pe care noi îl avem, privilegiat să spunem, până la urmă. Deci nu vom încălca deciziile Comisiei Europene, dar acolo cred că trebuie să avem front comun cu celelalte cinci state membre, care pot fi afectate într-o formă sau alta, de liberalizarea comerțului la produselor din Ucraina”.

Întrebat cum ar fi procedat în această situație, el a arătat că ar fi rămas în contact permanent cu cele cinci state direct afectate de exporturile de grâu din Ucraina.

„Eu nu spun că n-a făcut asta dl. Barbu. Poate că există aceste discuții. Eu cred că sigur, în momentul în care ești în afară, nu știi exact discuțiile care sunt nici cu partea ucrainean, nici cu celelalte state, dar aș fi fost, cu siguranță, într-un contact permanent, în primul rând cu Polonia, care reprezintă, știți foarte bine, dincolo de o forță agricolă la nivel european, reprezintă și un partener solid de discuție pe care România l-a avut mereu la nivelul Bruxelles-ului. Întotdeauna când am făcut front comun, vocea noastră a fost una mult mai puternică.

Aș fi fost în contact permanent cu cele cinci state, în primul rând cu Polonia și în contact permanent cu comisarul european și cu cei de la Comisia Europeană, astfel încât să găsim o soluție să ajutăm Ucraina, dar în egală măsură să nu afectăm interesele fermierilor români.

De asta spun, nu știu ce a fost înainte de 15 septembrie, dar cred că lucrurile înainte de 15 septembrie trebuiau să fie foarte clare, iar la momentul acestui termen limită, fiecare stat trebuia să știe pe ce drum merge. Iar acum ceea ce cred eu este că în defavoarea noastră anumite state au luat o decizie. Celelalte state în încercarea normală de a respecta deciziile Comisiei Europene, riscă să fie afectate”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: