Skip to content
Politică

Ceremonia de la Mărăşeşti: Iohannis îndeamnă la construirea unei „Românii puternice”

News.ro

Primii oameni în stat s-au aflat duminică, 6 august, în judeţul Vrancea, la ceremonia dedicată împlinii a o sută de ani de la bătălina de la Mărăşeşti. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a depus o coroană de flori, a ținut un discurs, apoi a vizitat mausoleul, împreună cu ceilalţi demnitari prezenţi la eveniment.

Pentru aniversarea Centenarului primului Război Mondial în judeţul Vrancea, Guvernul a alocat recent peste patru milioane de euro. Suma este utilizată pentru evenimente comemorative, expoziţii, spectacole artistice, un miting aviatic şi o emisiune filatelică.

În discursul său din cadrul ceremoniei, Klaus Iohannis a rememorat faptele de arme ale românilor din august 1917. Acesta a declarat:

„Triumful istoric de la Mărășești, împreună cu victoriile de la Mărăști și Oituz, ne-au salvat ființa statală, ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune și au renăscut speranța în Marea Unire.(…) La un secol de atunci, România este un stat puternic, pe care aliații și partenerii se pot baza, pilon de stabilitate și securitate în această regiune. Iar acest lucru se datorează în mare măsură și Armatei României”, citat de Agerpres.

De asemenea, preşedintele a amintit că de peste 70 de ani, Europa trăiește „cea mai lungă perioadă fără conflicte armate”, opinând că acest lucru se datorează existenței Uniunii Europene, din care România face parte de zece ani.

„Prin dramele și prin totalitarismele care l-au marcat cu sânge, secolul XX ne arată că libertatea, democrația și pacea nu se obțin și nu se păstrează fără un angajament constant și continuu, al fiecărei generații, în favoarea valorilor umaniste pe care se fundamentează civilizația europeană. Trăim de peste 70 de ani cea mai lunga perioadă fără conflicte armate din istoria continentului nostru. Aceasta se datorează existenței Uniunii Europene, un proiect din care, de zece ani, și România face parte. Cea de-a doua jumătate a secolului XX ne arată ca pacea poate fi menținută doar prin integrarea europeană. Într-o perioadă în care valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism și demagogie, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european: pacea!”, a susținut Klaus Iohannis, potrivit sursei citate.

Concluzionându-şi mesajul, preşedintele a făcut apel la construirea „unei Românii puternice” în semn de gratitudine pentru jertfa adusă pe altarul Marii Uniri de generaţia anilor 1917-1918:

„Vă chem, în cea mai profundă expresie a cinstirii trecutului, să ne unim energiile pentru a face din proiectul european o construcție solidă pentru viitorul generațiilor următoare. Vom asigura, astfel, consolidarea democrației, prosperității și securității pe continentul nostru. Implicarea activă a României în acest proces, inclusiv prin elaborarea unui proiect de țară, reprezintă și un angajament concret pentru dezvoltarea și progresul țării noastre. Cea mai de preț recunoștință pe care o putem exprima față de sacrificiul generației Marii noastre Uniri este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice și încrezătoare în parcursul său”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *