Instalările în creștere decapacități de energie regenerabilă și măsurile de stimulare a eficienței energetice au dus consumul de gaze din Europa la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani în 2023, iar vârful cererii de LNG pe continent ar putea fi atins încă de anul viitor, a precizat IEEFA.
Evoluția economiior mari, CA Germania, Italia și Marea Britanie, au fost principalii factori care au determinat scăderea cererii de gaze în Europa, potrivit institutului.
Cererea europeană de gaze naturale s-a prăbușit în 2022 și 2023 din cauza crizei energetice, a prețurilor mari, care au atins un nivel record în 2022, și a cererii mai slabe din industrie, pe fondul unor economii șubrede. Consumul casnic a scăzut, de asemenea, din cauza măsurilor de economisire a energiei, în timp ce guvernele europene au căutat să sporească ponderea surselor regenerabile de energie în producția de energie și să renunțe la gazul rusesc, atunci când și unde este posibil.
Numai în UE – excluzând Regatul Unit, dependența blocului comunitar de gazul rusesc – atât gaze naturale lichefiate (LNG), cât și prin conducte – s-a prăbușit de la 45% în 2021 la 15% în 2023, a anunțat săptămâna trecută Comisia Europeană.
Pentru a compensa aportul semnificativ mai mic de gaz rusesc, Europa s-a grăbit să construiască numeroase terminale de import de KNG.
Potrivit analizei IEEFA publicată astăzi, în condițiile în care cererea maximă de LNG este prevăzută pentru 2025, capacitatea combinată a terminalelor de LNG din Europa ar putea fi de trei ori mai mare decât cererea de LNG preconizată până la sfârșitul deceniului.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News