Skip to content
Economie

Cererea de peleți pe piața românească s-a dublat în ultimii 3 ani: ”Produc o cantitate mai mică de funingine şi uşurează întreţinerea sistemelor de încălzire”

pefoc.ro

Cererea de peleţi în România s-a dublat în ultimii trei ani, iar la nivel mondial aceasta va avea o creştere de 14,47% pe an, urmând ca în 2025 să ajungă la o valoare de peste 23 miliarde de dolari, se arată într-un comunicat al HS Timber Productions.

Acesta citează raportul ‘Global Wood Pellet Market – Forecasts from 2020 to 2025, care semnalează că, în Europa şi America de Nord, peleţii din lemn au devenit o sursă de energie regenerabilă viabilă şi promiţătoare pentru a înlocui cărbunele. Piaţa de desfacere pentru acest produs a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, cu o cerere în creştere din partea industriilor, dar şi a gospodăriilor pentru sistemele de încălzire ale locuinţelor. Conform aceluiaşi raport, piaţa mondială de peleţi avea o valoare de peste 10 miliarde de dolari în 2019 şi creşterea preconizată este de 14,47% pe an. Astfel, în 2025, piaţa va atinge o valoare de peste 23 de miliarde de dolari.

Peleţii sunt produşi din rumeguş şi alte resturi de material lemnos. Europa este cel mai mare consumator de peleţi din lemn.

Potrivit sursei citate, în România, jumătate dintre gospodării folosesc lemnul drept combustibil, iar în mediul rural, se ajunge la un procent de circa 85%. În ultimii trei ani, însă, cererea de peleţi pe piaţa autohtonă s-a dublat, liderul de piaţă în producţia şi distribuirea de peleţi fiind HS Timber Productions.

Toate fabricile HS Timber Group au în componenţă facilităţi de producţie peleţi, unde se folosesc ‘resturi de lemn’ precum tocătură, rumeguş şi talaş pentru a produce ‘combustibil verde’. Compania distribuie peleţii nu doar în România, unde deţine o cotă de piaţă de 44%, ci şi în Italia, Grecia şi Austria.

‘Peleţii de calitate produc o cantitate mai mică de funingine şi uşurează întreţinerea sistemelor de încălzire.(…) Unul dintre obiectivele companiei este utilizarea durabilă a lemnului ca resursă ecologică şi, de aceea, fiecare buştean este prelucrat în proporţie de 100%. În linie cu atingerea aceluiaşi obiectiv sunt şi măsurile stricte de securitate aplicate lanţului de aprovizionare cu lemn, pentru a asigura sustenabilitatea tuturor livrărilor noastre’, a explicat Dan Bănacu, director general al HS Timber Productions în România.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *