Skip to content
Alegeri locale 2020

Cerinţe speciale în perioadă de pandemie. AEP a centralizat evaluările transmise de către reprezentanţii primăriilor pentru 15.794 de secţii de votare

secundatv.ro

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că a centralizat evaluările transmise de către reprezentanţii primăriilor pentru 15.794 de secţii de votare, în vederea identificării de către autorităţile sanitare responsabile a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV2, cu ocazia alegerilor locale din data de 27 septembrie.

AEP arată într-un comunicat că, în urma informaţiilor primite până marţi, ora 12,00, a fost realizată centralizarea pentru 2.659 de unităţi administrativ-teritoriale, cinci subdiviziuni administrativ-teritoriale, respectiv 15.794 de secţii de votare.

Informaţiile au fost colectate de la primari într-un fişier electronic. Potrivit instrucţiunilor de completare a acestui fişier, primarii trebuie să aibă în vedere cerinţele legale minimale, anume sediile secţiilor de votare trebuie să asigure setul de condiţii minimale privind spaţiile în care funcţionează, cum ar fi asigurarea generatoarelor de curent şi a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate şi accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranţei participanţilor la procesul electoral, precum şi securitatea materialelor electorale.

Potrivit AEP, cerinţele speciale în perioadă de pandemie pentru spaţiile desemnate votului: asigurarea igienizării şi dezinfectării spaţiilor, asigurarea marcajelor pentru distanţarea fizică, punerea la dispoziţia participanţilor la procesul electoral a facilităţilor existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secţiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate şi dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).

Pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât să poată fi asigurată distanţarea fizică, afluierea/defluirea participanţilor la procesul electoral, precum şi modalităţile de dezinfectare a acestora, informaţiile solicitate de AEP au vizat: numărul cabinelor de votare, suprafaţa sălii de votare, dacă în imobil se află o secţie de votare unică sau un centru de votare, exteriorul imobilului, suprafaţa zonei de acces, grupul sanitar, aerisirea/ventilaţia.

Situaţia centralizată privind evaluarea celor 15.794 de secţii de votare, în contextul pandemiei COVID-19, poate fi consultată pe site-ul AEP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *