Skip to content
Internațional

CERN impune Rusiei noi sancţiuni, în contextul războiului din Ucraina

Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), care operează la Geneva cel mai mare accelerator de particule din lume, a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la invadarea Ucrainei.

În 8 martie, cele 23 de state membre ale CERN au suspendat sine die statutul de observator al Rusiei la acceleratorul LHC (Large Hadron Collider), instalaţia subterană în formă de tor cu circumferinţa de 27 de km, de la frontiera dintre Franţa şi Elveţia.

Vineri, Consiliul CERN a anunţat că oamenii de ştiinţă din cadrul proiectului european nu vor mai participa la niciun comitet ştiinţific al vreunui institut din Rusia sau Belarus, iar savanţii ruşi şi belaruşi nu vor mai fi primiţi la CERN. De asemenea, sunt suspendate toate evenimentele organizate în comun de CERN şi institutele respective, transmite AFP.. CERN şi-a suspendat relaţiile cu Institutul Unificat de Cercetări Nucleare de la Dubna, din Rusia şi statutele de observator pe care cele două organizaţii de cercetare şi le acordaseră reciproc.

Un comunicat al CERN condamnă „cu fermitate declaraţiile anumitor institute ruse care au sprijinit invazia ilegală din Ucraina” şi consemnează că „atacul comis împotriva Ucrainei în mod premeditat şi în absenţa unei provocări a cauzat numeroase pierderi umane şi a provocat o criză umanitară”. Organizaţia fondată în 1954 îşi exprimă „solidaritatea cu poporul ucrainean şi angajamentul faţă de ştiinţa pusă în slujba păcii”. Potrivit sursei citate de Agerpres, Consiliul se va reuni din nou în iunie pentru a discuta situaţia actualizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *