Skip to content
Societate

Cernobîl, noua destinație excentrică de vacanță. Cum arată în prezent orașul-fantomă și ce pot vedea curioșii în turul de o zi

B1

Apariția mini-seriei „Cernobîl” a dat naștere unui nou trend, excursii organizate la locul tragediei care a afectat întreaga Europă.

Mai mult, autoritățile din URSS au ascuns la acea vreme gravitatea nivelului de radiații, astfel încât măsurile care ar fi putut fi luate pentru a preveni efectele devastatoare ale radiațiilor asupra populației nu au fost puse în aplicare. În România comunistă, oamenii aflaseră de la Radio România Liberă despre norul radioactiv. Între timp, regimul Ceaușescu tăcea, iar în țară copiii erau îndemnați să participe la activități în aer liber.

La 33 de ani de la acea catastrofă, Cernobîl a devenit o atracție turistică. Oameni din toată lumea, inclusiv din România, merg să vadă de a mai rămas în urma celor care au fugit din calea radiațiilor.

‘Timpul a stat în loc’ aici. Cei care își rezervă o astfel de ‘excursie de o zi’ pot  parcurge Satele Zalessye si Kopachi, unde sunt cele mai multe clădiri rămase aproape intacte după evacuarea populației.

De asemenea, mai sunt zonele de siguranță de 30 kilometri „Children” și cea de 10 kilometri „Lelev”.

Apoi pot vizita zona dezactivata „Ginger Forest” – cea mai puternic afectată de explozie, unde copacii au devenit roșiatici din cauza radiațiilor.

Vizita continuă cu Pripyat, orașul abandonat de către locuitori în 1986: „Roata”, deja celebră în imaginile cu orașul abandonat, Grădinița și școala, piscina orășenească, stadionul, cinema Prometheus, un dig cu debarcader inundat, o clădire a poliției, clădirea Comitetului Executiv orășenesc – unde a fost creat primul centru de urgență, hotelul „Polissya”, unde a existat un post de observație pentru operațiile executate cu elicopterele care au preluat și evacuat victimele accidentului.

Urmează cladirea Centralei Artomoce de la Cernobil: memorial în Clădirea Administrativă, Sarcofagul- platforma de observație, tur în jurul zonei. De asemenea vizitatorii au acces la zona secretă Cernobil-2 Gia- Antenele gigantice ale „ARC-1”, orașul secret, care asigurau urmărirea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune cu care s-a încercat remedierea situației.

Suma pentru un astfel de tur nu depășește 500 de euro, iar organizatorii dau asigurări că nivelul de radiații este foarte scăzut, deci sănătatea turiștilor nu este pusă în pericol.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *