Skip to content
Internațional

Cernobîlul va deveni atracţie turistică oficială. Zelenski: Să dăm acestui teritoriu o nouă viaţă

În jurul lumii

Cernobîl, locul celei mai mari catastrofe nucleare din istorie va deveni o atracţie turistică oficială, a anunţat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Deşi accesul în zona este restricţionat în continuare din cauza radiaţiilor care înca afectează oraşul şi regiunea adiacentă, Cernobîlul a cunoscut o creştere semnificativă a numărului vizitatorilor după ce HBO a difuzat un serial artistic despre tragedie, scrie digi24.ro.

Conform preşedintelui Ucrainei, Cernobîlul „are nevoie de o nouă poveste”. „Trebuie să dăm acestui teritoriu al Ucrainei o nouă viaţă. Până acum, Cernobîlul a fost o parte negativă a brand-ului ucrainean. E momentul să schimbăm acest lucru”, a declarat Zelenski după ce a semnat decretul prezidenţial.

Pe 26 aprilie 1986, unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Cernobîl a explodat, forţând practic evacuarea oraşului şi a regiunii, în timp ce norul radioactiv rezultat a străbătut Europa. Explozia în sine a făcut 31 de victime, însă milioane de oameni au fost expuşi unui nivel periculos de mare de radiaţie.

Bilanţul final al morţilor rezultat din expunerea la radiaţii este încă dezbătut. Deşi ONU a estimat numărul victimelor undeva la 9000 de morţi din cauze asociate cancerului, în 2005, Greenpeace estimează peste 200 000 de morţi, luând în considerare şi alte probleme de sănătate care ar putea fi legate de dezastru.

Timp de peste două decenii, autorităţile din Ucraina au menţinut Zona de Excluziune în jurul reactorului, inclusiv în oraşul Pripyat care avea o populaţie de 50 000 de locuitori la momentul catastrofei, dar acum este abandonat complet.

Deşi mulţi îşi imaginează zona ca fiind pustie şi mohorâtă, Zelenski a apreciat că regiunea a cunoscut o regenerare importantă de mediu în absenţa factorului uman. Într-o declaraţie pe site-ul său oficial, preşedintele ucrainean a scris că „Cernobîlul este un loc unic pe planetă, unde natura renaşte după un dezastru de care omul e responsabil, un loc unde există un adevărat «oraş fantomă» (n.r. – Pripyat). Trebuie să arătăm acest loc lumii: oamenilor de ştiinţă, ecologiştilor, istoricilor, turiştilor”.

Corupţia şi turismul întunecat”, caracteristici ale Cernobîlului

Deşi o mare parte din regiune a fost deschisă turiştilor încă din 2011, cuvintele preşedintelui vor impulsiona, cel mai probabil, ceea ce mulţi au descris ca fiind „turism întunecat”. Cu toate acestea, Zelenski pare determinat să dezvolte regiunea şi să-i ofere o atracţie specifică. În timpul unei vizite la Cernobîl, miercuri, Zelenski şi-a luat angajamentul de a transforma Zona de Excluziune într-o „zonă de creştere pentru Noua Ucraină”. „În primul rând, vom crea un «coridor verde» pentru turişti”, a mai spus şeful statului ucrainean.

Conform lui Sergii Ivanchuk, director al agenţiei de turism SoloEast, agenţia care organizează excursii în Cernobîl încă din 2000, un astfel de coridor ar putea să ofere o cale de intrare sigură şi oficială în Zona de Excludere. Ivanchuk mai spune că a apreciat decizia preşedintelui ucrainean, despre care crede că va ajuta la reducerea corupţiei din jurul organizării de vizite turistice în zonă.

Desemnând zona ca atracţie turistică în mod oficial, va înseamnă că practicile de tip „piaţă neagră” care au loc în regiune se vor reduce semnificativ. Cernobîl a devenit unul dintre cele mai populare exemple ale fenomenului cunoscut ca „turism întunecat”. Termenul se referă la interesul pentru regiuni şi locuri asociate cu moarte şi suferinţă, precum lagărele de concentrare naziste din Europa sau muzeul dedicat atentatului din 11 septembrie 2001 din New York. Acest trend a cunoscut o creştere importantă mai ales după difuzarea serialului HBO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *