Skip to content
Societate

CERT-RO, avertisment: Românii, ademeniţi în mediul online cu adeverințe de vaccinare false

Facebook

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a transmis un avertisment pentru români, după ce în spațiul online a apărut o oferte de falsificare a certificatelor verzi de vaccinare.

CERT-RO atrage atenția că în mediul online au apărut astfel de oferte, iar potrivit acestora, prețul unei astfel de adeverințe de vaccinare fals ar putea ajunge și la 60 de euro. „Pe Telegram circulă, în anumite grupuri, o ‘ofertă’ pentru falsificarea adeverinței de vaccinare, care ar certifica faptul că deținătorul a trecut prin acest proces”, anunță CERT-RO.

Totodată, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică reamintesc că fapta este una penală, iar făptașii riscă între 6 luni și 3 ani de închisoare.

Mai mult decât atât, beneficiarii adeverințelor pot primi o amendă penală sau chiar o pedeapsă cuprinsă între 3 luni și 3 ani de detenție, având în vedere uzul de fals.

Vorbim despre falsificarea unui document, acțiune ce atrage automat consecințe penale. Cei care falsifică aceste adeverințe riscă de la 6 luni la 3 ani de închisoare, iar beneficiarii se pot alege cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală, pentru uz de fals.

Mulțumim urmăritorilor care ne notifică despre existența unor astfel de tentative! Pentru cei care raportează atacuri sau încercări de atac prin mesaj către conturile de social media ale CERT-RO, avem rugămintea să ne transmiteți deopotrivă datele despre incident la adresa de e-mail [email protected], pentru a accelera investigația.

Totodată, dacă aveți nevoie de a consulta un specialist, sunați la numărul de urgență 1911!”, mai precizează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *