Skip to content
Europa

Certificatele europene de vaccinare nu conferă drepturi în plus, susține Victor Negrescu (PSD): Ele sunt o facilitate, nu o obligație

PS News

Într-un interviu pentru PS News, europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că, la nivelul Uniunii Europene, s-a decis ca certificatele digitale de vaccinare să fie o facilitate pentru cei care vor să călătorească, și nu o obligație. Negrescu a subliniat că un astfel de certificat nu conferă drepturi în plus celor vaccinați, iar restricțiile și necesitatea testării vor rămâne în continuare valabile.

”Liderii europeni s-au întrunit în cadrul Consiliului European pentru a discuta această opțiune a creării certificatelor digitale care să reprezinte o dovadă, atât pentru zona de vaccinare, cât și pentru zona de testare. Este un flux de mecanisme care să faciliteze mobilitatea persoanelor și în perspectiva sezonului turistic de vară, dar și pentru a facilita tot ce înseamnă partea de control la nivel de frontiere. 

Au fost situațiile din vara anului trecut, când trebuia să te testezi cu 48 de ore înainte pentru a trece frontiera cu dovada în scris a respectivului document. Așa se întâmplă și când ajungi în România, trebui să completezi un formular de mână, unde se adună foarte multă lume, folosesc același pix, deci lucruri care nu facilitează transportul de persoane.

Digitalizarea ar permite să existe un astfel de mecanism, însă acest dispozitiv urmează să fie dezvoltat în următoarele 3 luni, cu o coordonarea foarte clară cu toate statele membre. Nu va fi un sistem digital privat, pentru că existau premisele pentru crearea unor sisteme digitale private, nu va fi un mecanism dezvoltat de un singur stat, ci unul controlabil, unde informațiile sunt sigure și nu va fi obligatoriu, cel puțin aceasta este poziția Parlamentului European, care este un pic mai diferită față de cea a statelor membre.

Parlamentul European nu își dorește ca respectivul certificat să conducă la restricții suplimentare impuse persoanelor. Acest certificat poate fi o facilitate, nu o obligație, e foarte important acest aspect, și evident, trebuie luate în considerare toate cazurile care au fost evocate și în ședința Consiliului European, dar care poate nu sunt prezentate suficient. Mai exact, persoanele care au dezvoltat o imunitate ca urmare a contactării virusului, deci imunitatea naturală, situația minorilor care nu au acces la vaccinare și atunci evident trebuie să aibă alte categorii de drepturi și trebuie gestionat diferit acest aspect. De asemenea, cine introduce datele, care este sistemul de verificare.

Reprezentanții României declaraseră în urmă cu câteva săptămâni la București că se opun acestor certificate, dar în discuția de ieri reprezentanții României au susținut aceste certificate și e important de știut acest lucru, pentru că România a susținut crearea acestui certificat la nivel european”, spune vicepreședintele PSD.

Despre costurile certificatelor digitale, social-democratul a declarat că „sistemul digital ar urma să fie pus la dispoziția cetățenilor într-o manieră gratuită”.

„Costurile nu sunt încă evaluate de către Comisia Europeană. Comisia Europeană este instituția care a fost abilitată de către Consiliu pentru a pregăti un astfel de mecanism. Vorbim de un sistem digital ce ar urma să fie pus la dispoziția cetățenilor într-o manieră gratuită, de principiu nu ar trebui să fie niciun cost pentru cetățeni, dar investiții din partea bugetului european și, eventual, o cofinanțare din partea statelor membre care vor să adere la respectivul mecanism.

Costurile trebuie raportate și la cheltuielile prezente, dar și la riscurile prezente. Au existat situații în care oamenii foloseau certificate de testare eronate sau ilegale, iar mai nou au apărut și dovezi care nu puteau fi verificate privind vaccinarea și a apărut și acea discuție în legătură cu acele persoane ce voiau să vândă ilegal vaccinuri, și toate aceste lucruri generau costuri. Și acestea pot fi combătute printr-un astfel de mecanism care, așa cum am spus, trebuie implementat cu prudență pentru că, din discuțiile și comunicatele de ieri, eu nu am identificat acest element necesar, pentru că oamenii nu vor să se simtă discriminați.

În momentul de față, nu avem o campanie de vaccinare accesibilă tuturor și nu poți începe prin restricții. 

Acest certificat electronic trebuie să cuprindă informații și despre vaccinare și despre testare. Nu înseamnă că dacă ești vaccinat automat nu vei fi testat, pentru că în prezent nu știm dacă o persoană vaccinată transmite sau nu virusul mai departe.

Fiecare stat membru din Uniunea Europeană are dreptul să reglementeze cum dorește aceste aspecte. Grecia, în vara anului trecut, cerea prezentarea unei dovezi privind testul efectuat. Pot solicita doar respectivul document privind vaccinarea, dar la nivel european nu va fi o formulă unitară pe aceste aspecte și nu va fi un drept conferit în plus celor care sunt vaccinați. Vor rămâne în continuare restricțiile impuse și necesitatea testelor așa cum au fost ele impuse. Fiecare test membru a decis diferit cu privire la modul în care utilizează testele”, spune Negrescu.

De asemenea, europarlamentarul preconizează finalizarea sistemului digital pentru certificatele de vaccinare în a doua parte a anului 2021, și nu în în această vară, așa cum și-ar dori alte state.

”Perspectiva este ca Executivul European să vină cu o propunere de 3 luni. Sunt foarte multe state membre, mai ales cele din sud, care au propus această variantă: Grecia, Italia, Bulgaria, care își doresc ca acest certificat să fie valabil pentru vara acestui an, fac presiune în acest an.

Eu cred că va fi complicat ca acest tip de certificare să fie disponibil vara aceasta, și mă aștept undeva poate în a doua parte a anului să avem un astfel de document, posibil ca o facilitate, pentru că știu discuțiile europene și nu se va ajunge în niciun caz la o obligație”, a conchis Negrescu.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat joi seara, după summit-ul virtual al liderilor UE, că s-a căzut la o înțelegere în privința certificatelor de vaccinare, transmite Reuters.

„Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare. Probabil vor fi disponibile înaintea verii”, a anunțat Merkel, precizând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.

Reamintim că liderii UE au discutat joi despre necesitatea realizării pașapoarelor de vaccinare pentru cetățenii statelor membre, care să permită circulația liberă pentru persoanele care s-au imunizat. Înaintea summit-ului, cancelarul austriac Sebastian Kurz avertiza că în cazul în care la nivelul UE nu se ajunge la o înțelegere în privința pașapoartelor de vaccinare, Austria și alte state le vor impune separat.

2 comentarii la “Certificatele europene de vaccinare nu conferă drepturi în plus, susține Victor Negrescu (PSD): Ele sunt o facilitate, nu o obligație

  1. Ironic. „Certificatele de vaccinare nu conferă drepturi în plus. Ele oferă doar facilități.”

    În schimb lipsa unui certificat de vaccinare restrânge din drepturi. Și nu ai acces la anumite facilități.

    Când emiți un raționament incomplet poate ar trebui să menționezi faptul că vezi doar o fațetă a unui întreg.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *