Skip to content
Puterea Știrilor Video

Certificatul Covid la locul de muncă nu trebuie să învrăjbească oamenii, spune Florian Bodog (PSD): Mai bine să ne stabilim un set de reguli!

Facebook/Florian Bodog

Acest act normativ nu trebuie să învrăjbească oamenii, nu trebuie să ne facem dușmani suplimentari în societatea civilă, spune medicul și senatorul PSD Florian Bodog, întrebat de discuțiile privind introducerea certificatului verde COVID la locul de muncă. Social-democratul este de părere că este greșit spus certificat verde pentru că, spune acesta, certificatul verde este conceput de Uniunea Europeană ca un instrument care să folosească la libera circulație a cetățenilor în spațiul european și internațional.

„Cred că este necesar un act normativ nou pe această temă, care să țină cont de tot ceea ce se întâmplă în UE. Acest act normativ nu trebuie să învrăjbească oamenii, nu trebuie să ne facem dușmani suplimentari în societatea civilă. Există și așa foarte mulți antivacciniști, care sunt împotriva sistemului. Dacă noi am face un act normativ care să nu țină cont de părerea societății civile, a specialiștilor, cred că am greși. Acesta este și motivul pentru care în momentul de față ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, lucrează la un astfel de act care să producă cât mai puține tulburări în ceea ce privește acceptabilitatea în rândul populației, dar să aibă și efecte asupra pandemiei. Este greșit spus certificat verde pentru că certificatul verde este conceput de Uniunea Europeană ca un instrument care să folosească la libera circulație a cetățenilor în spațiul european și internațional.

Am văzut că și în privința acestui certificat verde sunt zone în care are limitări, adică eu, de exemplu, am fost plecat la Berlin cu fetele și am vrut să mergem la un eveniment. La evenimentul respectiv, la intrare, cu toate că eram toți vaccinați, ni s-a cerut test rapid. Nu este o chestiune absolută. Zic că mai bine să ne stabilim un set de reguli pentru a ne proteja și a-i proteja pe ceilalți. Aceste reguli trebuie adoptate în așa fel încât să fie acceptate de populație și să ne facem din societatea civilă un aliat în combaterea pandemiei. Acesta este țelul unui astfel de act”, spune senatorul PSD Florian Bodog.

Certificatul Covid la locul de muncă urmează să devină obligatoriu după ce proiectul de lege va fi înaintat și votat în Parlament. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că legea ar putea fi adoptată chiar în această lună. Iată ce prevede noul proiect de lege prin care certificatul verde va deveni obligatoriu la locul de muncă:

Atât angajații de la stat, cât și cei din mediul privat vor fi obligați, în anumite condiții, să prezinte acest document de fiecare dată când vor ajunge la serviciu.

Potrivit proiectului noii legi, certificatul covid la locul de muncă ar intra în vigoare după ce timp de trei săptămâni consecutiv rata infectării cu SARS-CoV-2 ar crește cu câte 50% în fiecare săptămână.

El ar putea fi eliminat doar în momentul în care incidența națională ar ajunge sub 1 la mia de locuitori. Abia atunci documentul nu va mai fi cerut de către nici un angajator.

Documentul va fi emis ca și până acum, pentru persoanele vaccinate cu ambele doze cu unul dintre vaccinurile care au schema din doua doze, respectiv după vaccinarea cu doza unică pentru vaccinurile care au schema dintr-o singură doză, cu valabilitate 30 iunie 2022.

Și persoanele care abia au început procesul de vaccinare pot beneficia de certificat verde. Documentul va fi emis celor care au primit o singură doză din oricare dintre vaccinurile autorizate și care au schema formată din două doze, cu valabilitate până la data programării pentru efectuarea celei de-a doua doze.

Proiectul pe care l-a pregătit ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prevede acordarea a 11 teste gratuite pe lună pentru fiecare angajat. Pentru obținerea certificatului verde, acestea ar avea o valabilitate de 48 de ore în cazul testelor antigen și de 72 de ore în cazul testelor PCR. Testele vor fi acordate gratuit de către stat pe toată durata aplicării certificatului verde la locul de muncă.

Alexandru Rafila: „E un certificat temporar”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat la Antena 3 că acest nou document va fi unul temporar și va putea fi în anumite condiții eliminat. Prin urmare nu vom avea mereu nevoie de el pentru a merge la serviciu.

„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori. De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document trebuia introdus în luna august şi probabil că, în relativ scurt timp, am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia, nu mai aveam decesele. Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document.

În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp şi atunci nu ajungi într-o situaţie gravă, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Florin Cîțu: „Soluția e vaccinarea, nu testarea”

Florin Cîţu a făcut câteva declarații despre certificatul Covid la locul de muncă și a precizat că PNL nu este de acord cu testarea pe termen nelimitat pentru cei care nu se vaccinează, mai ales că există un vaccin gratuit. El a afirmat că s-a agreat în coaliţie ca testarea să fie suportată doar 45 de zile: „Nu poţi să susţii nelimitat o astfel de cheltuială, atunci când există un vaccin gratuit, iar soluţia de a depăşi pandemia este vaccinarea, nu testarea”, a declarat Florin Cîţu, joi, referindu-se la proiectul de lege pentru certificatul profesional propus de ministrul Sănătăţii. „Dacă oferim o testare gratuită nelimitat, rata de vaccinare nu o să mai fie…”, a adăugat liderul PNL.

Acesta a precizat că s-a convenit deja în coaliţie ca statul să susţină testarea celor care nu se vaccinează pentru 45 de zile, iar ministrul Alexandru Rafila a fost de faţă: ”A fost agreată, nu înţeleg de ce ne-am duce mai departe (…) Mi se pare un timp rezonabil ca cei care nu s-au vaccinat să se vaccineze”, a mai precizat liderul PNL.

10 comentarii la “Certificatul Covid la locul de muncă nu trebuie să învrăjbească oamenii, spune Florian Bodog (PSD): Mai bine să ne stabilim un set de reguli!

 1. @ Dacă vaccinarea a determinat pozitivarea testelor antidoping la sportivii din țările care au anunțat boicotarea jocurilor olimpice, deci dacă vaccinul îmbunătățește performanțele fizice ale sportivilor, ?

 2. @ Ăsta zice că pentru ei ca indivizi au ,,convenit” că le convine să se vaccineze, ? Și ce treabă au ceilalți indivizi din sociatate cu ceea ce le convine lui, Bodog, Cîțu , Rafila, alții ca ei, care vor să se vaccinați, ?

 3. @ Sunteți de părere că Bodog, Rafila , Cîțu , etc. , și-au încălcat atribuțiile stabilite ca membrii ai parlamentului, ai guvernului, când au convenit ei că le convine să se vaccineze și să stabilească reguli în guvern și parlament pentru ceea ce le convine ca indivizi, niciunul dintre partidele aflate la guvernare neavând în programele electorale astfel de inițiative care să fie prezentate alegătorilor votanți, ? Deci , niște indivizi care ajunși în parlament anunță că vor să facă ceea ce le convine, ca parlamentari, ?

 4. & Remarcați deci la ,Bodog , Rafila, Cîțu, etc,. un nivel de educație îndoienic, tendințe de a reglementa ceea ce le convine, de a nesocoti drepturile și libertățile celorlalți, de a-și expune ideile ca reguli aplicabile și celor ce nu sunt interesați de ideile lor, ?
  Bă, pe cine vă gândiți voi că intereseaază rata voastră de vaccinare, pentru că v-ați propus voi că să aveți rată de vaccinare, ? Bodog și Rafila, indivizi cu pregătire medicală pentru care li s-a oferit și drept de practică și care au lăsat medicina pentru politică, probabil pentru a putea arăta că nu pricep nici politică, iar la medicină se orientează după procente, rate, și ce idei mai găsesc, ?
  Anunțară ăia de la OMS că vaccinarea nu va fi obligatorie și se găsiră , Bodog, Rafila și Câțu să iasă să zică despre faptul că vor fi încălcate de ăia de guvernează drepturile și libertățile ălora care nu se vaccinează, ?
  După ce și-au distribuit funcții și posturi aștia anunță că distribuie și vaccinări pentru realizări ale guvernări, ?
  Un discurs ca pe vremea lui Ceaușescu despre realizarea ratelor de vaccinare planificate, ?

 5. @ De când au pus veterinar la învățământ medicii de la uman vorbesc despre vaccinare ca la zootehnie și închid școlile ca la fermele avicole și porcine, ? Chiar și spații publice și activități economice, ?

 6. @ Deci, ăsta zice că să se vaccineze indivizii că au negociat ei rate de vaccinare ca să fie politicieni cu funcții și mandate, ?
  Noile mesaje politice, ,,Vă vaccinați de dragul lui Rafila, al lui Câțu, al lui Bodog, care vă asigură vaccinare gratuită de la guvern !”, ? Care ,,Certificat verde” pentru vaccinare, când de zeci de ani pentu vaccinări se eliberează adeverințe de vaccinare, ?

 7. & Certificatul verde (covid ), la locul de muncă, este și despre „românul verde” , nepotisme, „moștenirea funcțiilor”, domnul Rafila fiind oarecum și reprezentativ pentru o astfel de „utilizare politică” a unui „așa certificat”, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *