Skip to content
Puterea Știrilor Video

Certificatul digital verde Covid nu ne scapă de restricții în zonele în care virusul face, încă, ravagii. Andrei Baciu: Fiecare țară e liberă să decidă

Invitat în studioul Puterea Știrilor, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andrei Baciu, a subliniat faptul că certificatul digital verde Covid vine cu ”beneficii de călătorie”, însă acesta nu poate elimina restricțiile de călătorie în zonele în care noi tulpini ale virusului produc un număr mare de infectări. ”Fiecare țară e liberă să decidă” în privința restricțiilor pe care le impune, a precizat secretarul de stat.

„În primul rând, există o competiție în continuare între desfășurarea campaniei de vaccinare și ritmul în care apar noi variante îngrijorătoare care pot scăpa parțial răspunsul imun dat de formele actuale de vaccin, deci de aici și necesitatea unor măsuri suplimentare. Acest certificat nu este altceva decât o formă digitală a unor documente pe care noi le foloseam. Nu este un pașaport, vine cu beneficii de călătorie, dar nu vine cu posibilitatea de a elimina restricțiile de călătorie.

Avantajele sunt date de apartenența la una dintre situațiile din statusurile epidemiologice. Fie că vorbim de partea de vaccinare sau de partea de testare. Acestea sunt elementele importante. Certificatul nu este altceva decât o formă digitală a acestei dovezi pe care o avem în momentul de față fizic.

Aici vorbim de politicile epidemiologice care pot varia. Fiecare țară e liberă să decidă. Pe de-o parte, trebuie să ne uităm la situația epidemiologică specifică fiecărei țări, pentru că sunt țări care au putut să gestioneze mai bine toată pandemia și altele care ar fi putut face mai bine, dar nu au avut aceleași rezultate. Aici este vorba despre criterii naționale care prevalează fiecărui drept, inclusiv dacă ne uităm la drepturile fundamentale ale Uniunii Europene, dreptul liberei circulații se prevede foarte clar că, în cazul de forță majoră sau de criză de sănătate publică, atunci statele pot stabili politici de sănătate publică care nu fac altceva decât să fie adaptate caracteristicilor populației locale. Asta este pe de-o parte, dar pe de altă parte, aceste lucruri pot varia de la țară la țară, în cazul României avem următoarele categorii: verde, galben, roșu. Dacă vii dintr-o țară care se află în categoria țărilor roșii, singura dovadă care te scapă de carantină este vaccinul, pentru că medical, vaccinarea îți oferă o protecție chiar dacă ai interacționat cu virusul respectiv și atunci protecția imunitară pe care o ai face ca sistemul tău imunitar să reacționeze foarte prompt cu virusul, cu particula virală și să ai o probabilitate foarte mică de a transmite virusul. 

Toată pandemia ne-a schimbat viața la nivel individual. Restricțiile ne modelează comportamentul și viața de zi cu zi, însă acestea nu sunt puse așa în van. Sunt singurele lucruri pentru care există dovezi științifice că rup lanțul de transmitere virală de la o persoană la alta și asta înseamnă de fapt că îi protejăm pe ceilalți. Ceea ce vreau să spun este că toate țările își pot adapta politicile epidemiologice în funcție de contextul local și în funcție de contextul pasagerilor care sosesc din alte state. Varianta prin care atestăm apartenența la o stare epidemiologică: o avem prin cea clasică prin adeverințe, prin certificate, dar și prin varianta digitală care ne facilitează un transfer foarte rapid la punctele de trecere ale frontierei”, conchide Andrei Baciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *