Skip to content
Puterea Știrilor Video

Certificatul digital verde, descărcat de peste 700 de ori pe minut, în primele ore de la lansare. Andrei Baciu, toate detaliile despre pașaportul COVID

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andrei Baciu, a explicat, în detaliu, care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru a ne procura certificatul digital verde Covid, care poate fi descărcat de pe platformă și folosit începând de astăzi, 1 iulie.

„Avem varianta cea mai la îndemână, adică cea electronică, pe certificat-covid.gov.ro. Pentru cei care s-au vaccinat denumirea este cunoscută. Ne facem un cont, introducem o adresă de mail unde ni se trimite ulterior un link și putem descărca foarte ușor una dintre cele trei variante: fie un certificat care atestă faptul că ne-am vaccinat, fie un certificat care atestă faptul că am trecut prin boală și ne-am vindecat, fie cea de-a treia variantă care demonstrează că avem un rezultat negativ în ultimele 72 de ore pentru testele PCR sau pentru testele rapide în ultimele 24 de ore. Ni se eliberează acest certificat, fie îl putem printa sau îl putem păstra pe telefon și va fi singurul lucru de care vom avea nevoie pentru a ne demonstra apartenența la o stare epidemiologică. Iar pentru atunci când vom călători, acest certificat are și un cod QR care va fi scanat în punctele de trecere ale frontierei. Nu trebuie să fie cineva care să facă acest lucru manual, lucru care ar necesita timp și ar genera cozi. Aceasta a fost una dintre cele mai bune soluții digitale care s-a putut găsi”, spune Baciu

Acesta a precizat că exista posibilitatea de a procura mai multe certificate digitale folosind aceeași adresa de e-mail.

„Trebuie doar să avem acces la adresa de mail. Sunt câteva filtre prin care noi încercăm să ne asigurăm că persoana respectivă este cine declară că este. Este esențial să putem evita furtul de identitate, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un certificat digital.

La nivel european, problema era aceea că a venit sezonul cald, oamenii pleacă în vacanță și atunci sunt câteva situații unde avem un risc de a transmite boala mult mai scăzut, chit că venim dintr-o zonă unde există o transmitere mare a virusului. Noi, în România, avem țările segmentate pe trei categorii: verzi, galbene, roșii. 

Pentru țările care fac parte din categoria roșie înseamnă că au o transmitere ridicată și personalele care vin de acolo reprezintă un risc de a transmite virusul mai departe și atunci, singura condiție care te scapă de carantină este cea a vaccinării. Cele trei alternative asta fac, te încadrează într-o situație în care, din punct de vedere medical și biologic ai un risc mai mic de a transmite boala și atunci nu mai este nevoie să fii încadrat în categoria unor nevoie epidemiologice de carantinare.

La nivel european există cel puțin 27 de tipuri diferite de certificate. Există probabil câteva sute de documente care atestă testarea. Închipuiți-vă un vameș care în aceste  momente primește cetățeni din toate statele europene și fiecare vine cu un document, fie că vorbim de adeverință de testare, fie că vorbim de adeverință de testare. Respectiva persoană care le verifică ar trebui să se asigure că documentele respective sunt autentice, că nu este un fals și că sunt în valabile. Dacă cineva și-a făcut un test și vine cu această alternativă al testului negativ în ultimele 72 de ore trebuie să ne asigurăm că este realmente în ultimele 72 de ore. Să faci chestia asta manual, cu documente în toate limbile de circulație europeană evident că nu se poate face rapid și atunci va genera un timp de așteptare, cozi și situații neplăcute.

Ca alternativă la această soluție de verificare a lucrurilor manuală s-a găsit această alternativă digitală, aceea a certificatului, unde lucrurile sunt super simple, accesezi certificatul, descarci pe telefon sau pe hârtie și când ajungi la punctul de trecere al frontierei doar scanezi”, susține secretarul de stat.

Baciu a adăugat că adeverințele obținute în format clasic pentru dovada vaccinării, a imunității sau a testării negative mai pot fi folosite până pe 12 august 2021.

„Încă putem folosi adeverința pe care am primit-o atunci când ne-am vaccinat. La nivel european ar fi fost absurd și imposibil ca cineva să pretindă ca 450 de milioane de cetățeni europeni vor face de pe ieri pe astăzi un certificat digital, este imposibil. Atunci s-a găsit această variantă de rezervă care funcționează în paralel până pe data de 12 august, până când vom putea folosi și varianta clasică a dovezilor. Documentele clasice trebuie să fie autentice și valide. Se pot folosi deci toate documentele clasice, însă sfatul nostru este acela de a migra către această variantă digitală.

În primele 4 ore de la lansare, avem 170 de mii de oameni care efectiv au descărcat certificatul. Funcționează la solicitări destul de mari”, spune acesta. La 170.000 de descărcări în 4 ore, înseamnă că noul certificat a fost descărcat de 42.500 de ori pe oră sau de 708 ori pe minut.

Despre timpul de generare al certificatului digital, Baciu susține că nu trebuie să ne facem griji dat fiind că „procedura în sine durează puțin”.

„Este foarte intuitivă, o chestie ușoară pentru toată lumea. Suntem la câteva click-uri distanță de certificatul digital. Se poate întâmpla să fie și un mic delay, dar este ceva rezonabil, în sensul în care este o solicitare foarte mare, în acel moment, aplicația solicită datele de identificare pentru CNPU-uri către RENV, evident că nu poate face aceste solicitări într-o secundă pentru sute de oameni”, spune secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

În continuare, Baciu a vorbit despre valabilitatea fiecărui tip de variantă a certificatului digital.

„Eu am descărcat acest certificat pentru varianta de vaccinare. Am acest cod și acest certificat pe telefon care este valabil până în iunie 2022.

Pentru fiecare dovadă lucrurile stau diferit. Dat fiind faptul că vaccinarea este o soluție terapeutică extrem de eficientă și generează o imunitate care persistă în timp, atunci, evident că noi am pus această variantă de un an de zile. Certificatul reflectă faptul că imunitatea noastră este suficient de puternică pentru a ne proteja de o eventuală contactare a unei particule de sars-Cov-2 pentru cel puțin un an de zile.

Pentru varianta vindecării certificatul are o valabilitate de 180 de zile, ceea ce înseamnă că nu putem avea mai mult de 180 de zile de la rezultatul primului test PCR. Ceea ce înseamnă că ai trecut prin boală, ai dobândit imunitate ca urmarea trecerii prin boală. Cu imunitatea respectivă, din datele pe care le avem s-au luat în calcul la nivel european 6 luni de zile. Imunitatea pe care o ai ca urmare a trecerii prin boală persistă 6 luni”, conchide Andrei Baciu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *