Skip to content
Politică

Certificatul Verde nu se va aplica în România! Precizările premierului Florin Cîțu

Inquam Photos / Octav Ganea

Luni, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, premierul Florin Cîțu a anunțat că românii nu vor avea nevoie de Certficat Verde pentru a putea călători în interiorul țării.

„Nu, în nici un caz (n.r- întrebat dacă românii vor avea nevoie de Certficat Verde pentru a putea călători în interiorul țării). Românii vor merge in vacanță fără certificat verde”, a spus Florin Cîțu.

Întrebat când se va putea implementa un program pilot pentru intrarea la evenimente pe baza certificatului de vaccinare sau testelor pentru COVID-19, premierul a răspuns: „După 1 iunie discutăm. Până atunci ne pregătim. Suntem încă într-o perioadă dificilă. După 1 iunie ne gândim să venim cu anumite măsuri care să ne ducă către normalitate”.

Comisia Europeană vrea să finalizeze certificatul digital de vaccinare până la târgul de turism FITUR-2021, care se va desfăşura la Madrid începând cu 19 mai, „pentru a nu pierde vara”, a anunțat marți vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas. 

Parlamentul European şi Consiliul UE lucrează în prezent la definitivarea detaliilor acestui certificat digital, în timp ce Comisia Europeană încearcă o coordonare cu alte ţări (inclusiv Marea Britanie) pentru o recunoaştere reciprocă a certificatelor „dacă oferă acelaşi tip de informaţie şi fiabilitate”.

Acest document digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat (negativ) pentru COVID-19 înaintea călătoriei sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus.

„Cine doreşte să circule prin Europa şi nu are nimic din toate acestea, mai bine să nu pornească la drum”, a indicat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene.

În opinia sa este posibil ca până pe 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei, aşadar „o dată foarte importantă pentru Europa”, circa 70% din populaţia Uniunii Europene să fie vaccinată anti-COVID-19.

La ce folosește adeverința și ce informații va conține

Comisia Europeană a prezentat recent propunerea pentru certificatul digital de vaccinare, valabil la nivelul Uniunii Europene, în încercarea de a impulsiona sectorul turismului, grav afectat de pandemie. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19 și va putea fi verificată în orice stat membru UE.

Cu o astfel de dovadă a vaccinării împotriva Covid-19 – sau „certificat verde digital”, aşa cum îl numeşte Comisia Europeană – o persoană vaccinată într-un stat membru va fi recunoscută şi în alt stat membru ca imunizată. Acest aspect ar putea facilita călătoriile, inclusiv în scop turistic, între ţări.

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul:

  •  a fost vaccinat împotriva COVID-19
  •  a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau
  •  s-a vindecat de COVID-19.

Certificatul verde european propus de Comisia Europeană pentru a facilita călătoriile în Uniunea Europeană nu este un pașaport, ci un document unic care să fie recunoscut de toate statele membre, a spus Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi. Ea a explicat că documentul vizează uniformizarea datelor privind vaccinurile și rezultatele testelor, dar că fiecare stat membru va decide condițiile de intrare pe teritoriul său.

1 comentariu la “Certificatul Verde nu se va aplica în România! Precizările premierului Florin Cîțu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *