Skip to content
Sănătate Sport

Certurile și agresivitatea din familie va pot afecta intestinul

eva.ro

O cercetare nouă constată că relațiile maritale ostile, în special atunci când sunt asociate cu o istorie a depresiei, pot dăuna grav sănătății intestinului, crescând riscul sindromului de intestin iritabil. Acesta reprezintă o afecțiune intestinala care determina dureri sau disconfort abdominal, crampe sau borborisme, diaree sau constipație. Este o boala cronică.

Membrana care acoperă interiorul intestinului nostru formează o barieră care în același timp împiedică bacteriile și toxinele să ajungă în interiorul său. Atunci când nu funcționează corect, această căptușeală poate avea fisuri sau găuri în ea, permițând agenților patogeni și deșeurile alimentare să intre în sânge și să „deterioreze” flora intestinului. Modificările în flora intestinală au fost asociate cu o serie de afecțiuni, de la obezitate și cancer, până la depresie și anxietate.

În prezent, un studiu de primă importanță, a examinat impactul ostilității maritale asupra riscului de a dezvolta sindromului de intestin iritabil. Noua cercetare a fost condusa de profesorul de psihiatrie, Janice Kiecolt-Glaser, director al Institutului de Cercetare din Universitatea Ohio Wexner din Columbus,  iar concluziile sale au fost publicate în revista Psychoneuroendocrinology.

Cercetătorii au examinat 43 de cupluri căsătorite, cu vârste între  24-61 ani. Participanții la studiu au fost întrebați despre subiectele care cauzează tensiuni în relație și, apoi, au discutat minimum 20 de minute despre acestea. Participanții, de asemenea, au dat probe de sânge atât înainte, cât și după interacțiuni, iar acestea au fost testate pentru un marker al sindromului intestinal numit LBP.Analizele au arătat că persoanele cu mai multe interacțiuni maritale ostile au avut niveluri mai mari de LBP în sângele lor. În paralel, echipa a asociat  LBP cu un alt marker pentru inflamație: proteine C-reactive.

Persoanele cu cele mai ridicate niveluri de LBP au avut, de asemenea, aproape 80% valori mai mari pentru proteine C-reactive, comparativ cu acele cupluri cu un LBP cu valoare normală.

Aceiași participanți au făcut parte și dintr-un alt studiu efectuat de cercetătorii statului Ohio care a analizat modul în care conflictul marital și  depresia pot provoca obezitate.

Concluzia profesorului Kiecolt-Glaser este : „Credem că această suferință maritală de zi cu zi – cel puțin pentru unii oameni – cauzează modificări ale intestinului care duc la inflamație și, eventual, la boli„.
1 comentariu la “Certurile și agresivitatea din familie va pot afecta intestinul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *