Cezar Gheorghe, expert și analist al pieței cerealelor: Pierderile mondiale de grâu, recuperate din pix

grau cereale
Sursa foto: Unsplash

Pierderile mondiale de grâu au fost recuperate din pix, potrivit expertului pietelor de marfuri agricole, Cezar Gheorghe, care a analizat Raportul WASDE (The World Agricultural Supply and Demand Estimates).

În urma participării la cea mai importantă conferință agribusiness, Global Greens, de la Geneva, expertul în piețele de mărfuri agricole, Cezar Gheorghe a venit cu informații importante despre ceea ce se întâmplă în piață mondială a grâului. De asemenea, aflăm tot de la Cezar Gheorghe care sunt cotațiile oleaginoaselor la Portul Constanța și care este starea culturilor din Vestul Europei.

“Am avut raportul WASDE (The World Agricultural Supply and Demand Estimates) care ne-a dat peste cap deoarece cu totii stiam ca sunt problem cu graul la nivel global, insa, WASDE a venit si a cautionat Rusia cu inca 5 milioane de tone. De unde? Foarte simplu; din teritoriile ocupate Donbas si Crimeea, astfel incat balanta a fost echilibrata, efectiv, din pix. Spun asta pentru ca am vazut cum sunt taieri la nivel global: in India 3 mil tone, Kazahstanul a mai redus un million de tone, Argentina cu 1,5 milioane de tone. Am mai vazut cumulate in Brazilia si UK, inca o reducere de 1 milion de tone. Cu alte cuvinte, ceea ce a castigat Rusia, a  compensat cu pierderile de la nivel global, astfel incat, graul nu abeneficiat de acel raliu pe burse”, a spus, in emisiunea Agrojurnal, Cezar Gheorghe.

Analistul a notat si faptul ca stadiul de vegetatie din acest moment al culturilor din Vestul Romaniei, Ungaria, Germania, Austria si Elvetia, arata foarte bine.

Tot de la Cezar Gheorghe am aflat si care este situatia cerealelor la Marea Neagra.

 Rapița se vinde în Portul Constanța cu 405-410 euro/tona 

” În România avem probleme foarte mari în ceea ce privește rapița, sunt circa 440.000 de hectare semănate, un grad de răsărire foarte redus. Sunt multe sole întoarse. Trebuie să înțelegem că necesarul de acoperire al unităților de procesare va fi determinat de recolta viitoare, adică să ne așteptăm ca prețurile să aibă altă pondere în ianuarie, februarie, martie”, a mai spus Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

Floarea soarelui se vinde în Portul Constanța cu 390-393 dolari/tona

“În ceea ce privește semințele de floarea soarelui, nimeni nu are chef să vândă în acest moment, astfel că nu există o cerere mare pentru semințele de floarea soarelui. Bulgaria își va deschide porțile pentru importul de semințe de floarea soarelui la 30 noiembrie. Procesatorii bulgari doresc această marfă, deoarece capacitatea lor de procesare este mult mai mare decât ceea ce au produs în acest sezon, 1,7 milioane de tone producție cu 2,8 milioane de tone capacitate de procesare”, considera Cezar Gheorghe.

Nota: WASDE -The World Agricultural Supply and Demand Estimates: Estimările cererii și ofertei agricole mondiale este un raport lunar publicat de Departamentul Agriculturii al Statelor Unite, care oferă previziuni cuprinzătoare ale ofertei și cererii pentru culturi și animale

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: