Skip to content
Politică

Cezar Preda acuză jocurile din spatele renunțării lui Predoiu. Orban – Le Pen de România

facebook.com

Vicepreședintele PNL Cezar Preda acuză jocurile de culise din spatele gestului făcut de către prim-vicepreședintele Cătălin Predoiu de a renunța la candidatura pentru șefia Partidului Național Liberal.

Preda a scris marți o lungă postare pe Facebook, unde și-a vărsat amarul atât în legătură cu felul depreciativ în care încă sunt priviți PDL-iștii în PNL-ul de după fuziune, cât și – particularizând – în legătură cu modul în care un exponent al democrat-liberalilor, Cătălin Predoiu, a fost „trădat mișelește (…) pentru strict interese personale”, fostul ministru al Justiției fiind nevoit să se retragă din cursa pentru cel dintâi fotoliu liberal.

Partea interesantă este că Preda face referire la porecla pe care i-au pus-o recent unii PNL-iști lui Ludovic Orban (unul dintre principalii candidați rămași acum în competiția ce va fi tranșată la Congresul de pe 17 iunie): „Le Pen de România” – comparația făcând, desigur, aluzie la retorica exagerată (nu extremistă, ci fantezistă) a ex-ministrului de la Transporturi, similară cu cea uzitată de către franțuzoaica Marine Le Pen.

Redăm mai jos statusul integral scris de către fostul PDL-ist Cezar Preda:

„PNL încotro? Este scaunul marelui Bratianu potrivit aspirațiilor și ambițiilor candidaților înscriși in competiție?. Este in dreptul unui membru PNL provenit din PD-L de a se așeza in el?

Statutar, răspunsul este DA pentru ambele ipostaze. Sunt întrebat tot mai des, ce cred?,pe cine susțin?,cum ma implic? Astăzi, vreau sa spun câteva lucruri, sa explic, sa particip, in felul meu, la aceasta competiție.

De la fuziune,nu a fost zi de la Dumnezeu, ca, din fiecare colț al țării, din oricare structura PNL din teritoriu,sa nu se facă auzite remarci precum: ne-am asociat cu Băsescu, cu fsn-istii, cu cei care au tăiat pensii și salarii, cu cei care impurifica liberalismul.

Sunt oameni cărora le „pute” oricare dintre membrii PD-L, oameni care urăsc visceral. Care este marea noastră vina? Am intrat intr-un proiect grandios, imperios necesar,pentru a da României, primul președinte liberal. Am acceptat umilințe pe care nici un partid nu le accepta, am strâns din dinti, am tăcut atunci când aveam dreptul sa vorbim, am acceptat resemnați , dar activi, o fuziune grea. Și poate niciodată total definitivata.

Am avut o înțelegere ca între frați: unul da președintele, celălalt, primul ministru! Din start am văzut ca celor care erau responsabili de a construi prin ECHILIBRU( cuvântul cheie al reușitei fuziunii), noul partid, le mirosea urat, și au făcut totul pentru a nu se tine de cuvânt.

Am văzut ca cel pe care PD-L, cu drag și cu susținere masiva, l-au pus in vârful acestei construcții, omul care, împins de lideri marcanți sa-și asume o candidatura, a fost trădat mișelește de aceiași, pentru strict interese personale. Numele lui:Cătălin Predoiu. Nu am o prietenie consolidata cu el, ne despart multe abordări, dar are tot ce-i trebuie pentru a fi președinte. Eu nu l-am trădat! Prin renunțarea lui, in fapt, am trimis militanții PD-L, acasă!

Candidaturile celor trei colegi trebuiesc apreciate. Oricare dintre noi putea sa o facă! Ei au făcut-o, și-au asumat. Cât de sinceri sunt fiecare dintre ei, in abordarea campaniei, in promisiuni, in viziune vom vedea! Campania interna este umbrita de interesele personale ale susținătorilor, care, uitând brusc istoria fiecărui candidat, îl văd „soluția” pentru viitorul PNL și al României!

Eu am decis, de la început sa nu intru in echipa nici unui candidat( asta nu înseamnă neaparat ca ei doreau asta) eu cred ca am dreptul sa fiu in echipa celor 4950 de delegați la congres care nu lupta pentru nici o funcție! E dreptul meu sa ma poziționez așa, in interiorul partidului, sa nu spun nimic, nici de unul nici de ceilalți. Dar văd,cu surprindere ca asta nu e de ajuns. Funcționează cu succes: ” cine nu e cu noi, e împotriva noastră”.

Unii se schimba de la o zi la alta( deunăzi, un coleg, care in Malta, in prezenta președintelui României și a peste 20 de colegi milita pentru o lupte intensa împotriva candidaturii lui Le Pen al României-nb:unul dintre candidați, anunța ca organizatia din care face parte îl susține pe ” Le Pen” la conducerea partidului! Curat murdar!) Cam aceasta este atmosfera de acum, in partidul „și al meu”!

Îmi respect partidul, îmi respect colegii , respect candidații și cu responsabilitate, ma uit spre viitor! Este viața pentru cei ca mine și după 17 Iunie.

Pentru noul președinte, este o responsabilitate imensa! Este in măsura cel care va fi ales președinte sa facă fata întâlnirilor cu d-na Merkel, cu d-l Macron, cu d-l Junker, cu d-l Tusk, cu d-l Rajoi și cu altii ca ei. Pentru ca ei sunt familia noastră, ei sunt cei cu care te așezi la masa și care vor sa-ți vadă viziunea politica, economică, socială.

Ma uit la președinte, ma uit la PNL și vreau sa particip la creșterea încrederii in el. Sper ca dorința mea și a multora sa nu fie frânte de celebra deja: ” N-avem nevoie de voi!”. Succes PNL!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *