Skip to content
Politică

Cezar Preda, semnale dure pentru Cioloș și Orban. Cum poate trece PNL peste turbulențele interne EXCLUSIV

agerpres.ro

Deputatul PNL Cezar Preda – fost vicepreședinte al Partidului Național Liberal – a acordat marți o amplă declarație pentru PSnews.ro, în care a lansat semnale dure atât pentu propriul șef din formațiunea politică (Ludovic Orban), cât și pentru o figură care încearcă să își facă revenirea pe eșichierul politic – l-am numit pe ex-premierul Dacian Cioloș.

Concret: întrebat ce șanse consideră că are Cioloș ca să atragă electorat de pe partea dreaptă, Preda a pledat pentru un discurs care să învingă populismul PSD-ist, arătând că liberalii au nevoie de aceeași rețetă.

" "

„Electoratul din România în general se orientează spre două chestiuni când vrea să voteze un partid: asupra promisiunilor făcute de acel partid și asupra liderilor pe care îi are acel partid (cât de credibili sunt). Dacă domnul Cioloș are certitudinea că e un lider care ar atrage electoratul sau dacă dânsul are un pogram pentru români (nu l-am văzut încă), vom vedea cât electorat va atrage.

Dreapta românească – la fel ca stânga românească – câștigă sau pierde alegerile în funcție de promisiunile pe care le face. PSD-ul a câștigat zdrobitor alegerile prin promisiunile fantasmagorice pe care le-a făcut. Rezultatul îl vedem cu toții acum. Dar el a câștigat alegerile! Dacă la următoarele alegeri partidele continuă cu populismul, atunci românii vor vota cel mai populist dintre ele. Așa că n-am cum să vă spun că un om care-și face un partid poate influența electoratul Partidului Național Liberal, de exemplu. Nu cred.

Numai că și Partidul Național Liberal are nevoie de mai mult electorat. Trebuie să găsim calea prin care să convingem acest electorat să ne voteze pe noi. Și fiecare va încerca: fie că se numește partidul domnului Cioloș, fie că se numește Uniunea Salvați România, fie că se numește PNL sau PMP – fiecare dintre noi, pe dreapta, trebuie să convingem mult mai mulți oameni să ne voteze. Dacă vom reuși fără să fim populiști, vom vedea.

Cu sinceritate și cu un program tehnocrat nu cred că ai vreo șansă să câștigi în România. Românii vor promisiuni și vor să trăiască mai bine în baza promisiunilor făcute de politicieni. Cât se țin ei de cuvânt vedem acum, în ceea ce face PSD-ul”, a detaliat deputatul de Dâmbovița.

În altă ordine de idei, l-am întrebat pe Cezar Preda ce se mai aude despre grupul creștin-democrat pe care intenționa să îl creeze în interiorul PNL.

„L-am creat deja pe Facebook. Aceasta este una din laturile ideologice pe care Partidul Național Liberal trebuie să le aibă în interiorul său, pentru că Partidul Național Liberal, chiar dacă prin numele său arată o chestiune liberală, el face parte din Partidul Popular European, care are și componente foarte mari (chiar majoritare) de creștin-democrație. Nu se exclud una pe alta”, a răspuns fostul prim-vicepreședinte al PDL.

În continuare, am dorit să știm dacă inițiativa lui Preda i-a atras critici sau cel puțin semnale nefavorabile din partea actualei conduceri a Partidului Național Liberal. La rândul lui, parlamentarul a infirmat, amintind de elementele creștin-democrate din programul cu care Orban a câștigat șefia formațiunii politice.

„Nu (nu a primit semnale negative – n.r.), pentru că și Ludovic Orban are în programul său foarte multe prevederi creștin-democrate. N-avea de ce să se împotrivească. Numai că e un răspuns la blogurile totalitar-liberale (ca să le spun așa). Nu poți să ai, ca partid popular, numai ideologie liberală. Ea trebuie să fie doar o parte din partid; altfel, dacă se renunță la ea, înseamnă că fuziunea a fost un eșec total pentru creștin-democrație – ceea ce cred că este imposibil”, a punctat Cezar Preda.

Solicitat să dea câteva nume ale celor pe care îi califică drept „totalitar-liberali”, PNL-istul a replicat: „Sunt cei care au făcut – la fel ca și mine – grupuri liberale pe Facebook (de exemplu: «Brătianu», «Săgeata liberală»). Sunt multe astfel de grupuri și bloguri liberale în interiorul Partidului Național Liberal. Nu le-am contestat niciodată – au părerea lor, o respect, dar și ei trebuie să țină cont de părerea noastră”.

Mergând tot pe ideea divergențelor din interiorul PNL, am stat de vorbă cu Cezar Preda despre recent vehiculata ipoteză potrivit căreia foștii PDL-iști ar fi nemulțumiți din cauză că au fost eliminați din numeroase funcții ale actualului partid, în special din cele de la nivel central. La rândul său, politicianul a subliniat că aceasta este o realitate și a dat chiar un exemplu recent: plecarea din Partidul Național Liberal a deputatului de Mureș Doru Oprișcan, la finele lunii martie.

„Ea nu e numai o ipoteză. În multe organizații, au fost eliminați foștii PD-iști. Dar eu cred că președintele partidului, în primul rând (nu discut de conducerea colectivă a partidului), înțelege că aceasta este o mare eroare și că va slăbi partidul. Chiar dacă noi ne bazăm acum pe niște sondaje care ne fac să dormim liniștiți, să mâncăm popcorn, eu zic că vom rămâne cu popcornul dacă vom continua așa. Eu cred că aceste chestiuni trebuie să înceteze. Fuziunea arată că avem loc pentru toată lumea. Iar vechile animozitățile la nivelul organizațiilor trebuie eliminate!

Aveți exemplul de la Mureș, al plecării deputatului Doru Oprișcan, un om extraordinar de valoros – gândiți-vă că a fost director general la Azomureș (una dintre cele mai importante unități economice din țară)! Și totuși, a plecat cu greutate de la noi din partid, fiind marginalizat. Adăugați la asta birouri care au fost dizolvate pentru că aveau conducere aleasă cu foști PD-iști… Sunt mai multe cazuri. Eu vă spun că lucrurile astea au dat de gândit conducerii și eu cred că președintele partidului știe ce are de făcut”, a subliniat Preda.

Alt subiect discutat cu Cezar Preda s-a referit la referendumul pentru familia tradițională. Concret: l-am întrebat pe fostul democrat-liberal cum i se pare faptul că acestui demers i s-a alăturat chiar și PSD, ținând cont că în mod normal familia tradițională nu se află pe agenda stângii. Ca reacție, PNL-istul a dat din nou vina pe populism.

„Este exact ce vă spuneam înainte, cu ceea ce votează românii: e clar că familia tradițională pentru România este un subiect major, noi fiind în proporție de 90% creștin-ortodocși. Lucrul acesta este la baza societății românești. Eu cred că fiecare politician, în politicianismul său, vrea să profite de această chestiune. Numai că acest referendum trebuia făcut și gata! Ce decid românii, aia este. Eu vreau să vă spun că Partidul Social Democrat și ALDE nu sunt credibili, pentru că au avut și în 2012 (cu USL-ul) o majoritate absolută, și și acum au posibilitatea să purceadă la modificarea Constituției – dacă tot vor să facă ceva! Eu cred că se folosesc asemenea evenimente pentru a-și face o agendă electorală favorabilă, urmând cele două tipuri de alegeri: europarlamentare și prezidențiale”, a opinat Preda.

În încheiere, deputatul liberal l-a criticat pe președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru declarațiile acestuia de marți despre audierea lui Florian Coldea. Amintim că șeful Senatului l-a acuzat pe fostul prim-adjunct al SRI că a încercat să ocolească întrebările ce îi fuseseră adresate.

CITIȚI ȘI: Tăriceanu, nemulțumit de răspunsurile lui Coldea: Total inadecvate!

La rândul lui, Cezar Preda – membru în Comisia parlamentară de control al SRI – l-a acuzat pe Tăriceanu că nu făcuse altceva decât să copieze discursul altui membru ALDE, Marian Cucșa, vicepreședinte al comisiei amintite. Totodată, Preda a dat de înțeles că actualul om nr. 2 din stat nu este străin de protocoalele secrete, ținând cont de faptul că a fost vicepreședinte al CSAT în mandatul de prim-ministru (2004-2008).

„Eu am fost acolo, la audierea lui Coldea. Vreau să vă spun că eu n-am reacționat la acel comunicat de presă al vicepreședintelui comisiei – domnul Cucșa – vizavi de ce impresie a avut domnia sa la audierea domnului Coldea -, gândindu-mă că lipsa sa de experiență poate să-i joace feste. Dar când am văzut că domnul Tăriceanu a îmbrățișat total luarea de poziție și că a citat din domnul Cucșa, îmi dau seama că era un proiect al lor, un scenariu pus la cale.

Țin să subliniez că audierea lui Coldea nu a avut în niciun caz alura de a cita ceva și de a nu ne spune ceea ce îl întrebam. Tot ce l-am întrebat a răspuns. A, că n-a răspuns cum doreau unii?! Asta e altceva! Dar a răspuns la toate întrebările puse și mie mi se pare, până la urmă, un atac nejustificat asupra unei persoane cu privire la rolul său în instituțiile statului.

Să nu credeți nicio instituție a statului român care a participat la cooperarea între ele că nu știau și nu au agreat protocoalele de funcționare! Toți au știut și toți au considerat că este un mod de a coopera eficient și uzitat în o mare parte din țările dezvoltate și democratice”, a conchis Preda.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *