Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să scadă şi s-a situat la valoarea medie de 7,73%, cea mai mică din martie 2022, potrivit Asociaţiei CFA România.
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 85% dintre participanţii la sondajul lunar al organizaţiei anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0146 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0719 lei pentru un euro.
Analiştii estimează o creştere economică în scădere la 2,7% în acest an, de la 4,7% anul trecut, şi un deficit bugetar de 4,8% la finalul anului, faţă de 5,7% în 2022.
Datoria publică este anticipată să se majoreze la 54% din PIB în următoarele 12 luni.
Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 61,5% dintre participanţi anticipează o stabilitate a acestora, în timp ce 38,5% dintre participanţi anticipează o scădere în următoarele 12 luni, nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţurilor. De asemenea, 46% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 54% că sunt corect evaluate.
„Conform rezultatelor sondajului, procesul dezinflaţionist continuă, anticipaţiile inflaţioniste atingând cea mai mică valoare din 2013. Consistent cu aceste anticipaţii dezinflaţioniste sunt şi anticipaţiile de uşoară reducere a ratelor de dobândă. Însă, în acest ciclu economic, atât rata inflaţiei, cât şi ratele de dobândă se vor stabiliza la valori semnificativ mai ridicate decât cele înregistrate între cele două crize: criza subprime şi criza corona” , a declarat Adrian Codirlaşu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei a crescut, în luna mai, cu 4 puncte, la valoarea de 59 puncte. Această situaţie s-a datorat componentei de anticipaţii, care a înregistrat o creştere de 8 puncte, până la valoarea de 56,7 puncte.
Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de 12 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii) şi la anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.
Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.
Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, Asociaţia CFA România are peste 250 de membri, informează agerpres.ro.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News