Skip to content
Societate

CFR Călători: Persoanele care nu poartă mască în tren vor fi amendate. Ce spune directorul companiei despre atribuţiile controlorilor privind măştile pasagerilor

Inquam Photos / Ana-Maria Dumtiru

CFR Călători a informat că persoanele care nu poartă mască în tren vor fi amendate de echipajele care fac verificări în teren privind respectarea recomandărilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

„Persoanele care trebuie să călătorească în următoarea perioadă cu trenul, sunt obligate să respecte toate regulile de comportament şi igienă impuse de autorităţi pentru prevenirea şi controlul virusului SARS-CoV-2, şi este important să aibă în vedere recomandările noastre de călătorie pentru a le putea asigura un transport în condiţii de siguranţă. La bordul trenurilor CFR Călători, masca de protecţie este obligatorie pe toată durata călătoriei! Pentru protecţia dumneavoastră, a celorlalţi călători şi a personalului nostru, vă rugam purtaţi corect masca, astfel încât să vă acopere gura şi nasul.  

Personalul nostru este instruit să informeze călătorii din tren prin instalaţiile de sonorizare sau verbal referitor la obligativitatea purtării măştii de protecţie pe întreaga durată a călătoriei cu trenul şi evitarea grupării călătorilor în vagon sau la o singură uşă de urcare a acestuia.  

Echipele de la control trenuri care verifică modul de îndeplinire a acestor reguli a fost suplimentat. Controalele continuă şi în acest sfârşit de săptămână.   Aplicarea de sancţiuni pentru cei care nu poartă masca în tren se va face cu echipajele Poliţiei Transporturi Feroviare, care au competenţe pe această problemă”, a informat CFR Călători.

Compania a făcut apel la călători să nu urce în tren fără bilet în situaţia în care la casa de bilete/ghişeu li se comunică faptul că locurile au fost epuizate. Recomandarea este valabilă şi pentru persoanele posesoare de abonamente /autorizaţii. Nu vor fi vândute bilete pentru călătoria fără loc (în picioare).

„Recomandăm tuturor cumpărarea biletelor din timp, pentru a avea o predictibilitate a cererii, inclusiv a persoanelor care au abonamente şi autorizaţii, şi pentru a ne putea astfel dimensiona cât mai bine suplimentarea trenurilor cu vagoane la numărul de locuri solicitat.  

De asemenea, recomandăm cumpărarea ONLINE a biletelor de tren pentru a evita manipularea banilor în numerar. Este indicată efectuarea plăţii la ghişeu cu card bancar sau telefon în punctele de vânzare unde este posibil acest lucru şi respectarea unei distanţe între călători la ghişeele caselor de bilete/ birouri de informaţii”, arată CFR Călători într-un comunicat.

Costescu: Controlorii nu-i pot certa pe pasagerii care nu poartă mască

Anterior, Dan Costescu, şeful CFR Călători, declarase într-un interviu acordat Hotnews că nu intră în atribuţiile controlorilor să-i certe pe pasagerii care nu poartă mască.

„Controlorii nu au în fişa postului să certe lumea că nu poartă mască. Ei atenţionează oamenii, acolo unde este posibil avem şi anunţuri în tren prin staţia de amplificare. Controlorul nu are posibilitatea să impună purtarea măştii, el poate cel mult să reclame la poliţie, ceea ce poate face orice pasager care se simte atins de comportamentul altui pasager. Este o problemă de disciplină, poate şi una de civilizaţie şi în acest registru o vedem noi fiindcă, dacă se poartă masca într-un mijloc de transport, practic mare parte dintre problemele de transmitere a acestui virus sunt rezolvate”, a spus Dan Costescu.

”După cum ştiţi există un departament al poliţiei transporturilor cu care se colaborează foarte bine. Am avut nenumărate cazuri în care şefii de tren au apelat la ajutorul colegilor de la Poliţia TF şi aceştia au venit în staţia următoare. Colaborarea merge foarte bine, dar vă daţi seama că nu putem avea un poliţist în fiecare tren”, a adăugat acesta, precizând că Ministerul de Interne stabileşte „dimensionarea forţelor poliţieneşti” care pot fi distribuite în trenuri.

Nici controlorii nu se conforme​ază

Săptămâna trecută, un reportaj făcut de Ştirile Pro TV arăta că o simplă călătorie cu trenul poate deveni extrem de riscantă, având în vedere că unii călători şi chiar şi controlorii nu poartă mască de protecţie.

„Şi umăr la umăr, şi fără mască. Unii călători şi-au acoperit nasul şi gura doar până au trecut pragul vagonului. Au renunţat la protecţie imediat ce garnitura s-a pus în mişcare.   Nici măcar controlorii nu respectă regulile. Prin vagoane se trece cu nasul la vedere, iar dialogurile se poartă cu masca pe bărbie”, relatau reporterii postului de televiziune.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *