Invitat la „Puterea Știrilor”, secretarul de stat în Ministerul Transportului, Ionel Scrioșteanu, a declarat despre nemulțumirile angajaților de la CFR că „sistemul feroviar a suferit de subfinanțare în ultimii 30 de ani și problemele sunt acute”, dar „avem o șansă destul de mare cu banii din PNRR pe care i-am direcționat către sistemul feroviar”. El a precizat că este dreptul sindicaliștilor de a protesta, inclusiv prin declanșarea grevei, însă o astfel de acțiune e mai greu de concretizat, pentru că în „trebuie să asigure anumite facilități cetățenilor care au nevoie de mobilitate”.
PS News: Ce ne puteți spune despre nemulțumirile angajaților de la CFR?
Ionel Scrioșteanu: Noi, ca și guvern liberal, am direcționat cel puțin spre infrastructură de câteva ori mai mulți bani decât până acum. Anul acesta, cu opt luni mai devreme, am finalizat banii pe care-i avem la dispoziție pe fonduri europene până în 2023. Sistemul feroviar a suferit de subfinanțare în ultimii 30 de ani și problemele sunt acute și în partea de infrastructură, și în partea de dotare, și în partea de echipamente, sunt foarte multe investiții de făcut. Avem o șansă destul de mare cu banii din PNRR pe care i-am direcționat către sistemul feroviar și sper să ne ținem de toate proiectele pe care le-am început cu privire la modernizarea infrastructurii, cu privire la programul de transport care urmează să finanțeze destul de multe proiecte în sistemul feroviar, dar trebuie mult mai mult de atât. Trebuie bani inclusiv de la bugetul de stat pentru infrastructura feroviară și de aici echilibrarea bugetului național și pe nevoile de infrastructură, și pe nevoile de dotări în direcția asta feroviară, dar bineînțeles și pentru către sistemul de educație.
PS News: Credeți că profită sindicaliștii din transport de greva din educație și de rotativa guvernamentală?
Ionel Scrioșteanu: Nu știu dacă și-au calculat sau nu pașii sindicatele în sensul acesta. E dreptul sindicatelor să-și ceară drepturile. Important este să existe dialog permanent. Cel mai important lucru este dialogul până să găsesc soluțiile și de prezentat către sindicate toate variantele pe care le are România astăzi la dispoziție.
PS News: Va urma o grevă precum cea din educație?
Ionel Scrioșteanu: Este dreptul sindicatelor, legislația permite. Bineînțeles că la nivel de sistem de transport e destul de greu să se facă grevă, trebuie să asigure anumite facilități cetățenilor care au nevoie de mobilitate, dar e dreptul dânșilor să parcurgă toate etapele sindicale pentru a-și atinge și apăra drepturile.
Se revoltă şi angajaţii de la CFR
Condițiile grele de muncă și bugetul mai mic față de anul trecut în determină pe angajații CFR să iasă stradă. Aceștia au anunțat că vor protesta în fața Ministerului Transporturilor pe data de 29 mai.
Pe data de 29 mai, angajații CFR își vor striga nemulțumirile în fața Ministerului Transporturilor, fiind revoltați din cauza condițiilor grele de muncă, dar și din cauza bugetului redus.
Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, a explicat, la Antena 3, care sunt revendicările angajaților CFR.
„Protestăm pentru soluționarea favorabilă a revendicărilor angajaților CFR, în special pentru aplicarea legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar.
De asemenea, protestăm pentru condițiile de muncă, dar și pentru că vrem trenuri de călători cu mai multe vagoane. Din cauza lipsei bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023, nu există bani nici măcar pentru repararea trenurilor existente.
Nu există bani nici pentru investiții în trenuri noi, deși s-a aprobat, anul trecut, contractul de servicii publice pe zece ani. Acesta ar fi trebuit să fie primul an în care CFR ar fi putut să achiziționeze trenuri noi.
De asemenea, ordonanța austerității a tăiat încă 10% din bugetul prevăzut pentru compensații, ceea ce înseamnă că avem un buget mai mic decât anul trecut, în condițiile în care toate prețurile s-au dublat”, a spus Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari.