Charles Michel propune trei reforme ale Națiunilor Unite

charles michel
foto: Charles Michel

Organizația Națiunilor Unite a fost fondată pentru a ne proteja de demonii noștri, a apreciat joi, de la tribuna Adunării Generale onusiene, președintele Consiliului European Charles Michel, liderul european pledând pentru reforma Consiliului de Securitate, organismul decizional al ONU, a sistemului mondial financiar gândit prin acordurile de la Bretton Woods și subliniind că “Uniunea Europeană aspiră la o lume multipolară”.

Charles Michel a susținut joi, de la podiumul Adunării Generale a ONU, discursul său în numele Uniunii Europene, la capătul unei săptămâni în care liderii occidentali au condamnat războiul declanșat de Rusia în Ucraina, au pledat pentru unitate globală în privința schimbărilor climatice și pentru reforma ONU, scrie caleaeuropeana.ro.

“Camera Consiliului de Securitate este decorată cu o pictură murală” în care este reprezentat un phoenix, și-a început Michel discursul, în mod descriptiv.

“Phoenix-ul se ridică dintr-o lume acoperită de cenușă, o lume care se reconstruiește după război. Partea inferioară a picturii murale este întunecată și prezintă un dragon, soldați și mașini de război. Organizația Națiunilor Unite a fost fondată pentru a ne proteja de demonii noștri”, a spus șeful Consiliului European, pentru a transmite semnalul său de alarmă: “Criza climatică face ravagii. Efortul global de combatere a sărăciei se clatină. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei agravează insecuritatea alimentară și generează o criză energetică. Ne pierdem sentimentul de urgență pe care pandemia ni l-a insuflat. Iar progresele în ceea ce privește egalitatea de gen sunt prea lente”.

Mai mult, a avertizat Michel, încrederea se erodează și tensiunile se înmulțesc.

“O confruntare bipolară periculoasă ne amenință. Ca și cum toată lumea ar trebui să se poziționeze unul împotriva celuilalt”, a precizat acesta, în timp ce a susținut că “Uniunea Europeană aspiră la o lume multipolară, o lume care să coopereze și să se îndrepte spre mai multă democrație și mai mult respect pentru drepturile omului”.

În opinia lui, cursa frenetică a înarmărilor nucleare din secolul trecut este urmată de faptul că inteligența artificială, în special în domeniul militar, devine o arenă de competiție geopolitică.

Evocând nevoia unei lumi multipolare, asemenea cancelarului german Olaf Scholz, președintele Consiliului European a arătat că sistemul Bretton Woods care a creat organismele financiare internaționale de inspirație occidentală necesită o reformă fundamentală pentru a fi mai echitabil, mai incluziv și mai eficient.

Într-un mesaj armonios către sudul Global, intens curtat de Rusia și China, Charles Michel a remarcat că “aceste instituții au fost create atunci când multe țări se aflau încă sub dominație colonială”.

“De atunci, lumea s-a schimbat. Cu toate acestea, țările G7 încă dețin o putere de decizie aproape absolută. Uniunea Europeană este pregătită să împartă mai bine puterea. Pentru că regiunile care nu au practic niciun cuvânt de spus trebuie să fie mai bine implicate în deciziile care le afectează direct”, a afirmat el.

În acest context, Charles Michel a căutat să aducă o perspectivă în dezbaterea privind reforma Organizației Națiunilor Unite cu trei propuneri privind dreptul de veto, reprezentativitatea și rolul pe care ar trebui să-l joace organizațiile regionale.

“Dreptul de veto, în forma sa actuală, este supus abuzurilor. Acesta face Consiliul neputincios. (…) Uniunea Europeană sprijină inițiativa Franței și a Mexicului care vizează limitarea dreptului de veto în cazurile de atrocități în masă”, a precizat el.

Totodată, șeful Consiliului European a precizat că, din perspectiva reprezentativității, Consiliul de Securitate al ONU nu reflectă lumea de astăzi.

“Există 60 de țări care nu au avut niciodată un loc în Consiliul de Securitate. Regiuni întregi ale lumii – Africa, America de Sud, Caraibe, Asia – au o reprezentare redusă sau inexistentă. Susținem o reformă globală a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite care să consolideze vocea acestor regiuni și țări. (…) O creștere a numărului de membri permanenți ai Consiliului de Securitate este inevitabilă. Trebuie să depășim acest status quo”, a precizat el.

Acesta a subliniat că rolul jucat de organizațiile regionale și continentale este în creștere, referindu-se la Uniunea Europeană, Uniunea Africană, Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), ASEAN etc.

“Aceste organizații reflectă un nou nivel de legitimitate în forurile internaționale și multilaterale. Ele joacă un rol în coordonarea politică și economică între membrii lor. Ele creează spații pentru o cooperare mai strânsă. De asemenea, ele devin spații în care se stabilesc reguli. (…) Sunt convins că Organizația Națiunilor Unite ar deveni mai legitimă și mai eficientă dacă ar acorda un loc organizațiilor regionale. Includerea acestora ar crea un cerc virtuos”, a mai punctat Charles Michel.

Astfel, președintele Consiliului European a precizat că va lansa inițiativa de a organiza un summit instituțional între Uniunea Europeană, Uniunea Africană, CELAC, ASEAN și cu Secretarul General al Națiunilor Unite.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: