Skip to content
Politică

De Sărbători, românii alocă 50 de milioane de euro numai pentru vin

Românii cumpără de Sărbători o cantitate dublă de alcool faţă de o perioadă obişnuită a anului, informează b1.ro.

Aşa că de la masa din Ajun nu are cum să lipseacă băutura lui Bachus, mai ales dacă e consumată cu o friptură.

Potrivit datelor statistice, de Sărbătorile de Iarnă, românii dau doar pe vin aproximativ 50 de milioane de euro, însă numai 40 la sută din băutura lui Bachus provine din piaţa fiscalizată.

Sondajele realizate de specialişti spun că pentru consumul curent, românii sunt dispuşi să plătească între 5 şi15 lei pentru o sticlă, iar pentru un vin premium între 30 şi 50 de lei.

În cramele de la noi din ţară s-au strâns, toamna asta, circa patru milioane de hectolitri de vin. Asta înseamnă cu 9 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2014. În ajun de Crăciun avem un motiv în plus să cumpărăm vin.

La nivelul întregii ţări sunt circa 180.000 de hectare de teren cultivate cu viţă-de-vie. Specialiştii în domeniu estimează că acest an va rămâne în istoria viticulturii româneşti ca un an atipic, cu variaţii de calitate şi cantitate medie la hectar de la o regiune la alta. Cu toate acestea, ne rămân produsele de export pe care le găsim în orice hipermarket.

Şi dacă e să ne uitm care e situaţia comparativ cu apetitul străinilor pentru această băutură constatăm că românii nu sunt chiar aşa de băutori.

La noi în ţară consumul mediu anual pe cap de locuitor este de 25 de litri de vin, ceea ce înseamnă jumătate din consumul ţărilor dezvoltate.

De exemplu, un francez bea 58 de litri în 12 luni, în timp ce un Italian consumă 53 de litri într-un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *