Chestorul Adrian Glugă, unul dintre autorii morali ai tragediei de la 2 mai, avansat consul în Pakistan

Adrian Glugă/ Sursa foto: europafm.ro

Fostul șef al IPJ Constanța, chestorul Adrian Glugă, unul dintre principalii autori morali ai tragediei de la 2 Mai, a fost numit, în mare secret, Consul în Pakistan. Numirea sa a fost decisă de către cele două ministere conduse de PNL, Ministerul de Interne și Ministerul Afacerilor Externe, respectiv Cătălin Predoiu și Luminița Odobescu.

Numirea lui Glugă a stârnit indignarea opiniei publice, în condițiile în care acesta fusese demis în urma tragediei de la 2 Mai. În urma anchetei demarate de corpul de control al MAI, acesta fusese pus sub cercetare disciplinară pentru neglijență în serviciu.

La acel moment, Glugă a acceptat să își depună demisia și pentru a fi principalul acuzat de inerția MAI în a preveni teribilul accident. Pentru acest “sacrificiu”, la un an distanță, liberalii l-au recompensat pe Glugă cu ajutorul axei Predoiu-Odobescu, avansându-l pe acesta consul la Pakistan. Deloc de neglijat nici faptul că Adrian Glugă este finul Secretarului de Stat în MAI, Bogdan Despescu, conform relatărilor media.

Cum a fost făcută numirea lui Glugă

Europa Liberă a făcut publică informația conform căreia încă din 7 mai 2024, Chestorul Adrian Glugă a fost detașat pe funcția de consul al României în Pakistan. Acesta nu a susținut niciun concurs pentru intrarea în corpul diplomatic al Ministerului de Externe, numirea fiind făcută prin detașare directă de către MAE, minister deținut tot de liberali, prin Luminița Odobescu.

Mai mult decât atât, MAE nu a făcut publică această informație, iar chestorul Glugă nici măcar nu apare pe pagina de internet a Ambasadei României în Pakistan. Singurul indiciu prin care investigația Europa Liberă a ajuns la noua funcție a lui Glugă a fost declarația de interese depusă de acesta în anul 2024 pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.

Puși în fața faptului împlinit, cei de la MAE au justificat numirea lui Glugă ca fiind necesară în urma creșterii cererilor de vize pentru România. Astfel, fostul șef IPJ Constanța, la doar 9 luni de la demitere, a fost numit consul prin detașare.

„Pentru gestionarea corespunzătoare a activității consulare și pentru eficientizarea procesul de emitere a vizelor pentru cetățenii statelor terțe s-au luat o serie de măsuri, printre care suplimentarea schemelor de personal ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare care au cele mai multe cereri de vize”, se arată în răspunsul MAE pentru Europa Liberă.

Procesul legal pentru numirile consulare

Conform textului legii, „sunt eligibili în vederea nominalizării pe funcțiile de consul general, șef al oficiului consular de carieră, cu rang de consulat general membri ai Corpului Diplomatic și Consular al României și persoane care nu fac parte din Corpul Diplomatic și Consular al României, propuse de către Secretariatul General al Guvernului”.

Ministerul Afacerilor Externe, condus de liberala Luminița Odobescu, a mai găsit însă o metodă, trecând astfel peste filtrul Secretariatului General al Guvernului Ciolacu și anume prin detașare fără concurs, folosită în cazul lui Glugă.

Cum putea fi evitată tragedia

Tragedia din stațiunea 2 Mai, produsă în august 2023, în care tânărul Vlad Pascu, aflat sub influența drogurilor, a lovit cu mașina un grup de adolescenți, ucigându-l pe unul dintre aceștia, a scos la iveală o serie de nereguli flagrante ale poliției. Cea mai gravă dintre ele este aceea că înainte de a produce accidentul, Pascu a fost oprit de un echipaj al poliției și, deși avea stupefiante în mașină și chiar se afla sub influența acestora, a fost lăsat să plece mai departe.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: