Skip to content
Politică

Chevron reacționează după anunțul lui Ponta privind gazele de șist

După ce Victor Ponta a susţinut duminică seara, într-un interviu televizat, că în România „se pare că nu avem gaze de şist” şi că „ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem”, reprezentanţii Chevron au precizat pentru Gândul că acest tip de informaţii sunt confidenţiale, potrivit legislaţiei, menţionând că în prezent compania analizează informaţiile obţinute pe parcursul activităţilor de foraj, iar rezultatele vor rămâne în custodia statului. Este pentru prima oară când un înalt reprezentant al statului spune că România nu deţine acest tip de resurse naturale. Totodată, menţionăm că, potrivit ANRM, etapa de explorare a gazelor de şist, adică procedurile în urma cărora se identifică zăcăminte şi potenţialul comercial, durează între trei şi opt ani. Astfel, arată experţii din domeniul energetic, nu ar fi posibil ca, după numai un an de explorări, să se ajungă la concluzia că „nu avem gaze de şist”.

„Se pare că nu avem gaze de şist”, a anunţat, duminică seară, la Antena 3, premierul Victor Ponta, devenind, în plină campanie electorală, primul lider român care anunţă că nu există un anumit tip de resurse energetice în ţara noastră. Aceasta, în condiţiile în care informaţiile legate de resursele energetice ale României sunt clasificate. Posibilul impact asupra economiei al unei asemenea declaraţii poate fi uriaş, căci îi poate trimite acasă pe cei care erau interesaţi să afle, plătind mulţi bani pentru aceste operaţiuni, dacă există sau nu gaze de şist cu potenţial comercial în România.

„Oricum s-a amânat, pentru că…se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care exista”, a spus Victor Ponta duminică, fără a dori să prezinte detalii, motivând că nu poate spune mai mult de atât.

Premierul Victor Ponta a făcut declaraţia referitoare la gazele de şist la Antena 3, după ce a arătat că România trebuie să fie independentă energetic şi să aibă propriile resurse off-shore şi convenţionale, iar moderatorul i-a propus ca „povestea cu gazele de şist” să fie amânată puţin, deoarece resursele existente în Marea Neagră asigură independenţa energetică a ţării pentru 30 ani, în timp ce gazele de şist reprezintă o temă controversată care aduce multe puncte defavorabile oricărui politician care o susţine. De asemenea, Ponta a precizat că gazele convenţionale din Marea Neagră sunt în explorare.

În replică la declaraţiile premierului, compania Chevron precizează, la cererea ziarului gândul, că a încheiat forajele de explorare la Pungeşti şi a desfăşurat cercetări geo-fizice în concesiunile din Dobrogea. „Chevron analizează informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor de foraj şi cele obţinute în urma investigaţiilor geo-fizice pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale din argilite. După finalizarea analizelor, rezultatele vor fi predate ANRM şi vor rămâne în custodia statului. Confidenţialitatea informaţiilor de acest gen este menţinută în conformitate cu legislaţia din România – Legea Petrolului, nr. 238/2004, art. 4”, a declarat pentru gândul Răzvan Mitroi, purtător de cuvânt la Chevron România.

„Chevron a încheiat operatiunile de foraj la primul puţ de explorare – Siliştea, Pungeşti – şi a desfăşurat cercetări geo-fizice în concesiunile din Dobrogea. Chevron nu comentează şi nu dezvăluie informaţii despre strategiile sale de business”, a răspuns Răzvan Mitroi întrebat degândul care sunt următorii paşi ai Chevron în România.

ANRM: Activitatea de explorare durează între 3 şi 8 ani

De asemenea, specialiştii în domeniul energetic susţin că etapa de explorare a gazelor de şist durează între 3 şi 10 ani. Astfel, arată ei, nu ar fi fost posibil doar după un an de explorare şi foraje cu o singură sondă să fie trasă concluzia că „nu avem gaze de şist”.

„Durata fazei de explorare este cuprinsă, de regulă, între 3 şi 8 ani, însă în cazul acordurilor petroliere din România se constată frecvent depăşiri ale acestei perioade, durata fazei de explorare ajungând uneori şi la 15 ani, fără însă a modifica durata maximă a acordului petrolier de 45 de ani. Aici sunt cuprinse: identificarea zăcămintelor, evaluarea calitativă şi cantitativă a acestora şi determinarea condiţiilor tehnice şi economice de exploatare”, se arată pe site-ul infogazedesist.eu, proiect realizat de ANRM.

„Etapele de explorare, testare şi evaluare a datelor pot avea o durată de până la cinci ani, înainte de a se putea lua o decizie de investiţie în vederea amenajării integrale a terenului pentru producţia continuă”, se arată într-un document Chevron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *