Skip to content
Politică

Chevron renunta la exploatarea gazelor de sist in Romania. Care sunt motivele

La finele anului trecut, premierul Victor Ponta declarase ca, de fapt, Romania nu ar dispune de gaze de sist. La vremea respectiva, Ponta a mai spus ca „ne-am batut pe ceva ce nu exista”, fara sa ofere alte detalii, informeaza ziare.com.

Compania Chevron a anuntat ca renunta la proiectele privid exploatarea gazelor de sist din Romania, fara a da, insa, explicatii.
Potrivit The Wall Street Journal, anuntul a fost facut vineri, de un purtator de cuvant al companiei.

In replica, reprezentantii Chevron spuneau, la vremea respectiva, ca inca nu au terminat analiza legata de potentialul rezervelor de gaze de sist din Romania.

„Chevron analizeaza datele adunate in timpul operatiilor de forare si analiza seismica pentru a stabili potentialul resurselor naturale regasite in formatiunile de sist”, a transmis compania americana.

„Cand analiza va fi completa, rezultatele vor fi inmanate Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si vor ramane in custodia statului roman”, au adaugat reprezentantii Chevron.

In 2014, compania a precizat ca a terminat lucrarile de explorare in satul Pungesti, din judetul Vaslui, dupa ce operatiunile au fost blocate in repetate randuri de protestele localnicilor.

Proteste reluate la Pungesti: Victor Ponta nu uita, tara asta nu-i a ta!

De asemenea, Chevron avea inca trei licente in Popeni 1A (comuna Gagesti), Paltinis 1A (comuna Bacesti) si Puiesti (comuna Puiesti).

Un raport al Administratiei Americane pentru Informatie in Domeniul Energiei (EIA) publicat in 2013, estima ca Romania are rezerve de gaze de sist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adica 1.444 miliarde metri cubi.

In context, Reuters nota ca la fel ca celelalte state emergente din Uniunea Europeana, printre care si Polonia, Romania a deschis usa firmelor care vor sa gaseasca gaze de sist, sperand ca va avea parte de acelasi „boom” energetic de care au avut parte Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *