China este un „interlocutor important” pentru soluţionarea problemelor mondiale, susţine Giorgia Meloni la Beijing

Sursa foto: Pixabay

Şefa guvernului italian Giorgia Meloni a estimat luni, la Beijing, că China este un „interlocutor important” pentru soluţionarea problemelor mondiale, cu prilejul unei întâlniri cu preşedintele chinez Xi Jinping, relatează AFP.

Giorgia Meloni a ajuns sâmbătă în China pentru o vizită oficială cu scopul în primul rând de a stimula relaţiile comerciale, dar şi de a evoca războiul din Ucraina. Este prima vizită a şefei guvernului italian în China de la preluarea mandatului, în 2022.

Luni după-masă, Xi Jinping a primit-o pe Giorgia Meloni la Diaoyutai, vila de stat a guvernului chinez de la Beijing, pentru o întrevedere la începutul căreia au asistat şi jurnaliştii.

„Există o insecuritate crescândă la nivel internaţional şi cred că China este inevitabil un interlocutor foarte important pentru a aborda toate aceste dinamici”, a mai spus Meloni.

Italia şi China trebuie „să reflecteze împreună la modul de a garanta stabilitatea, de a garanta pacea”, i-a transmis Giorgia Meloni interlocutorului său.

Preşedintele chinez Xi Jinping a subliniat la rândul său legăturile amicale stabilite de mult între cele două ţări.

„Cele două părţi militează pentru toleranţă, încredere şi respect reciproce şi fiecare îşi alege propria cale de dezvoltare”, a afirmat liderul chinez.

Duminică, premierul italian s-a întâlnit cu omologul ei chinez Li Qiang şi a semnat un plan de acţiune Italia-China. Giorgia Meloni a subliniat că este important „să veghem ca relaţiile comerciale să fie echilibrate şi reciproc avantajoase” pentru cele două ţări.

Italia s-a retras anul trecut din acordul cu China privind Noile drumuri ale mătăsii, după ce a fost singura ţară din G7 care a participat la acest program de investiţii masive al Beijingului în infrastructuri din străinătate.

Înainte de venirea sa la putere, Giorgia Meloni a estimat că aderarea la acest program, piatra de temelie a ambiţiei preşedintelui Xi Jinping de a spori influenţa ţării sale în străinătate, este o „gravă greşeală”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: