Skip to content
Externe

China îl felicită pe Joe Biden pentru victoria în alegerile prezidenţiale americane

Facebook

China l-a felicitat vineri pe Joe Biden pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, la aproape o săptâmână de la anunţarea victoriei candidatului democrat la preşedinţie de către presă, relatează AFP.

Noi respectăm alegerea poporului american. Îi transmitem felicitări domnului Biden şi (vicepreşedintei-alese Kamala) Harris”, a declarat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

Numeroşi lideri din întreaga lume l-au felicitat pe fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama încă de sâmbătă, însă nu şi China, care a anunţat că aşteaptă rezultatul definitiv al scrutinului.

În pofida faptului că preşedintele american în exerciţiu Donald Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze a reiterat vineri că rezultatul alegerilor americane va fi ”confirmat conform legilor şi procedurilor în vigoare în Statele Unite”.

Lentoarea reacţiei chineze poate sugera că Beijingul miza pe o realegere a lui Donald Trump – perceput în China ca un lider care şi-a slăbit ţara şi Occidentul, în pofida faptului că a contribuit la o deteriorare a relaţiilor americano-chineze prin declanşarea unui război comercial.

Regimul comunist al lui Xi Jinping se teme de o creştere a presiunii din partea lui Joe Biden în domeniul drepturilor omului, potrivit unor experţi.

În timpul campaniei sale electorale, Joe Biden l-a catalogat pe preşedintele chinez Xi Jinping drept un ”tâlhar”. ”Este un tip care n-are urmă de democraţie în oase”, denunţa Biden.

Xi Jinping nu l-a felicitat deocamdată personal pe Joe Biden.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *