China, principala temă a întâlnirii dintre Joe Biden și Giorgia Meloni

U.S. President Joe Biden welcomes Italy's Prime Minister Giorgia Meloni, in the Oval Office at the White House, in Washington, U.S. July 27, 2023. REUTERS/Jonathan Ernst

Președintele american Joe Biden și premierul italian Giorgia Meloni s-au întâlnit săptămâna trecută la Casa Albă. În cadrul întâlnirii, cei doi lideri au promis să aprofundeze legăturile economice și să consolideze cooperarea în ceea ce privește provocările reprezentate de China, evitând în același timp divergențele privind drepturile LGBTQ, scrie Reuters.

Aflată la putere din octombrie anul trecut, Giorgia Meloni își asumă un rol activ în străinătate, în timp ce planifică viitoarea președinție italiană a G7 în 2024.

Poziția privind avortul și drepturile LGBTQ adoptate de Meloni și coaliția sa de dreapta sunt în profund dezacord cu cele ale lui Biden, un democrat care s-a folosit de rezultatele alegerilor italiene de anul trecut pentru a-și avertiza colegii liberali cu privire la pericolele cu care se confruntă democrațiile lumii.

Biden i-a urat bun venit lui Meloni și a declarat că au „devenit prieteni”. Meloni a spus că are o preferință clară pentru republicani, dar că acest lucru nu o va împiedica să aibă „o relație grozavă” cu Biden. La întâlnire, cei doi lideri au discutat despre participarea Italiei la Inițiativa Belt and Road (BRI).

Meloni a folosit, de asemenea, prima sa vizită la Washington pentru a se întâlni cu președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

Atât Roma, cât și Washingtonul au subliniat că această vizită este o oportunitate de a reafirma un parteneriat puternic între cele două țări, inclusiv în ceea ce privește miliardele de dolari în ajutor militar și de altă natură pe care Occidentul le-a oferit Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei.

Washingtonul speră că alianța Occidentului împotriva invaziei Rusiei în Ucraina va contribui la descurajarea Chinei de a schimba status quo-ul în Taiwan, guvernat în mod democratic, pe care China îl revendică drept teritoriu propriu.

Cei doi lideri au subliniat domeniile de cooperare și unitate într-o declarație comună emisă după întâlnire, promițând să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie și să consolideze dialogul privind „oportunitățile și provocările pe care le prezintă Republica Populară Chineză”.

 

Intensificarea comerțului

Meloni trebuie să decidă în lunile următoare dacă Italia va rămâne în planul de infrastructură BRI al Beijingului, un program pe care Washingtonul a depus eforturi pentru a-l contracara.

Biden a declarat că Italia și Statele Unite nu vor face decât să își sporească schimburile comerciale.

„Vorbim despre conexiunea noastră economică tot mai profundă, care a alimentat anul trecut schimburi comerciale de peste 100 de miliarde de dolari”, a declarat Biden în timpul întâlnirii de la Casa Albă. „În mintea mea, nu există niciun motiv pentru care acest lucru să nu poată crește”.

Meloni, care a declarat că intenționează să viziteze China în timpul uneia dintre următoarele sale misiuni diplomatice și că s-ar putea să se întâlnească față în față cu președintele chinez Xi Jinping, a descris cu precădere Statele Unite ca fiind „cel mai important partener comercial al nostru din afara Uniunii Europene”. De asemenea, ea a țintit practicile comerciale care subminează drepturile și siguranța lucrătorilor și a făcut apel la un comerț „echitabil”, în ceea ce experții în comerț au văzut ca pe o altă lovitură la adresa Beijingului.

Anul trecut, G7 a lansat în mod oficial Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale, alternativa sa la BRI. Țările G7 au declarat în luna mai, la summitul liderilor din Japonia, că acesta încearcă să „reducă dependențele excesive” față de alte țări.

Autori: Andrea Shalal, Angelo Amante. Sursa: reuters.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: